Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 08 Rujan 2016 08:01

Osobne i kolektivne nagrade Grada Solina za 2016.

 

andelko grubicOsobna nagrada Grada Solina posthumno ANĐELKO GRUBIĆ 1957. - 2016.

Anđelko Grubić bio je Hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata te osnivač i predsjednik udruge "Biglovi azbesta" od 2007. godine do smrti 2016. godine. Bio je član Vladina povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu, od formiranja 2007. godine do svoje smrti 2016. godine.
Također bio je i član radnog tima i sukreator svih zakona o azbestnoj problematici koji su doneseni 2007. godine i u primjeni su do danas.
Član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona kojim će se riješiti problematika zbrinjavanja azbesta, imenovan od strane Ministarstvo rada i mirovinskog sustava od 2013. godine.
Svaki čovjek uspomenu na svoj život određuje kroz svoj rad i življenje, a Anđelko Grubić svoj je život i rad posvetio pomažući oboljelima od smrtonosne bolesti azbestoze.
Nebrojene tribine koje je organizirao u cijeloj Dalmaciji sa posebnim angažmanom u Splitsko -dalmatinskoj i Dubrovačko - neretvanskoj županiji ostavile su dubok trag, jer tu su prvi put mnogobrojni oboljeli i članovi njihovih obitelji otkrili kako im se može pomoći u ostvarenju prava, pravno i materijalno.
Pripadao je uskom krugu povlaštenih osoba kojima u ovom današnjem materijalnom pokretaču svega, materijalno i financijsko nije značilo ništa, jer je cijeli njegov smisao i zadovoljstvo bilo podređeno pomoći drugima.
Takav stav i nastup često je bio zagonetka i onima koji su od Anđelka tražili savjet u vezi svojeg statusa ili bilo kakvu pomoć, gdje je Anđelko mnogo puta razočaran te o svom vlastitom trošku odlazio na sastanke Povjerenstva ili Radne skupine u Zagreb, ako je na dnevnom redu bilo rješavanje zahtjeva naših građana ili predmet kojeg je, zbog uznapredovale bolesti tražitelja, trebalo rješavati hitno.
Ponekad čovjek živi uz nekog posebnog i velikog i viđajući ga svakodnevno ne primijetimo veličinu koja je uz nas. Za Đelu možemo kazati da je bio čovjek veći od svemira, a mi koji smo imali čast i privilegiju da živimo sa njim i pored njega uvijek ćemo moći reći, Đela je bio moj prijatelj.
Za sve patnje i teškoće koje su te pratile u ovozemaljskom životu, nadamo se da ćeš dobiti nagradu u životu sa onim koji sve vidi i zna, jer tvoje srce imalo je ljubavi i milosti za sve nas.
Mirno snivaj do nekog novog susreta sa svojim azbestašima.

 

Osobna nagrada Grada Solina za 2016. - DRAGAN MARETIĆ

Od 01.06.1991. godine dragovoljac Domovinskog rata. Jedan od osnivača 114. brigade HV i dragan mareticdragovoljačkog voda mjesnog odbora Priko vode.

Pripadnik legendarne 4. gardijske brigade «Pauci» punih 11 godina, od 1991.godine – 2002. godine kada je umirovljen u činu satnika.
Za ratne zasluge u Domovinskom ratu odlikovan više puta od Predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministra obrane, načelnika Glavnog stožera te ratnih zapovjednika generala Ante Gotovine i Damira Krstičevića. Posebno ističemo odličje Reda hrvatskog križa za junačko djelo, u akciji kada je i teže ranjen.

Sudjelovao je u gotovo svim ratnim operacijama od Zadra, preko Velebita, Dinare do Dubrovnika. Tijekom ratnih operacija teško je ranjen 1992.godine. Nakon kraćeg oporavka, ponovno se vraća u postrojbu.

Završio je časničku školu 1993. g. na Hrvatskom vojnom učilištu «Petar Zrinski» u Zagrebu.

Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu – diplomski rad s temom – Sportska rekreacija za osobe s invaliditetom.

Aktivno sudjeluje u osnivanju udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Grada Solina, gdje je u dva mandata bio dopredsjednik i već 20 godina jedan od voditelja sportskih sekcija HVIDR-e Solin. Za sportska postignuća za rad s osobama s invalidnošću u HVIDR-i Solin dobio je više osobnih priznanja, a i sama Udruga je dobila kolektivnu nagradu grada Solina 1998.godine.

Kao voditelj za sport HVIDR-e Splitsko dalmatinske županije u travnju 2000.g. dodijeljena mu je «Povelja zahvalnosti HVIDR-e županije Splitsko- dalmatinske».

Od 1997.-2002. bio je prvi predsjednik i jedan od osnivača ženskog košarkaškog kluba «Salona», kada je klub iz županijske lige izborio plasman u više rangove natjecanja, a kruna svega je ulazak u 1.hrvatsku košarkašku ligu za žene.

Jedan je od osnivača Odbojkaškog kluba invalida «Split». Od 2006-2007.član je Izvršnog odbora Hrvatskog saveza sjedeće odbojke i član je Hrvatskog paraolimijskog odbora.

Godine 2015. pozvan je od međunarodne organizacije i Vlade Republike Njemačke da kao tehnički suorganizator sudjeluje na prvoj preglednoj konferenciji o zabrani uporabe kasetnog streljiva u Dubrovniku (Babin kuk) – sudjelovalo 80 zemalja članica.

Aktivno sudjeluje u organizaciji i provedbi «Paraolimpijskog školskog dana.»
Zajedno sa svojim suborcima predaje na satovima Povijesti u osnovnim i srednjim školama prenoseći istini o Domovinskom ratu.

Kao volonter i organizator volontiranja već dvadesetak godina aktivan je u raznim humanitarnim organizacijama, te odlično surađuje i pomaže potrebitima posebno udrugama za osobe s invaliditetom (HVIDR-a Solin, HVIDR-a Splitsko-dalmatinske županije, Centar Juraj Bonači, Dječji dom Maestral, udruge iz autističkog spektra i dr.)

Voditelj je programa Susreti djece hrvatskih branitelja već 15 godina za djecu hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom da je uvijek najviše sudjelovalo djece s područja Grada Solina te općina Klis, Dugopolje i Muć.
Ove godine imenovan je u radnu skupinu Ministarstva branitelja za EU fondove i veteranske centre.

Na osnovu svega iznesenog vidljivo je da je gospodin Dragan Maretić uvelike dao osobni obol u stvaranju i obrani Domovine, te se i poslije Domovinskog rata aktivno i nesebično uključio u skrb o invalidima i braniteljima, na način da je preko sportsko humanitarnog i ekološkog djelovanja znatno doprinio rehabilitaciji i resocijalizaciji hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata te drugih skupina osoba s invaliditetom. Posebni naglasak je dao na volonterski rad,te nakon dugogodišnjeg volontiranja i sam organizira volontiranja, a posebno pomažući ranjivim skupinama društva.
Gosp. Maretić, svojim primjerom i djelovanjem zaslužio je ovo priznanje i osobnim primjerom svjedoči kako pomoći najpotrebitijima.

Čestitamo, neka i dalje ustraje pomagati.

 

Kolektivna nagrada Grada Solina za 2016.
UDRUGA RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU  MOJE DIJETE - SOLIN

Udruga Moje dijete osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja svekolikih prava djece s poteškoćama u razvoju (s intelektualnim poteškoćama, s cerebralnom paralizom, djece s autizmom, komunikacijskim teškoćama, poremećajima pažnje i drugim teškoćama u razvoju i sindromima), osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, odnosno s ciljem unaprjeđivanja kvalitete njihova života, te medicinske, socijalne, pravne i druge zaštite. Ujedno, u Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju nalaze međusobnu podršku i razumijevanje za probleme s kojima se svakodnevno susreću.

udruga moje dijete

Članstvo je s područja Splitsko – dalmatinske županije, a korisnici im dolaze iz Solina, Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Omiša, Podstrane, Klisa, Muća..., Udruga trenutno broji 181 člana.

Od osnutka do danas uspjeli su realizirati 57 projekata i programa putem kojih su pružili tisuće sati besplatnih usluga članstvu kroz individualne tretmane logopeda, defektologa, psihologa, fizioterapeuta, kao i psihosocijalnu pomoć obiteljima.

Samo nekoliko zadnjih godina preko 30 učenika koji pohađaju redovite škole i specijalizirane ustanove imalo je usluge pomoćnika u nastavi.

U zadnje dvije godine 10 učenika iz Solina imalo je usluge pomoćnika u nastavi putem njihova projekta TI si uz MENE!, a kojeg već petu godinu provode uz financiranje Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i donatora.

Organiziraju razna zanimljiva druženja svojim članovima, a na usluzi su svima i za pravne i druge savjete. Aktivno provode više projekata koje im sufinanciraju: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Splitsko – dalmatinska županija, pojedine lokalne uprave i pojedine tvrtke na čije su natječaje aplicirali i naravno nesebična pomoć pojedinih donatora.

Grad Solin ih prati od osnutka i oni djeluju u poslovnom prostoru u ulici Kralja Zvonimira 117e u Solinu, a pruža im i financijsku podršku kroz pojedine projekte.

Trenutno provode pet projekata gdje između ostalog, u projektu Želimo, Možemo, Znamo! imaju vaninstitucionalne usluge likovnih, glazbenih i dramskih radionica. s OŠ Vjekoslav Parać, već drugu školsku godinu, imaju sklopljeno partnerstvo vezano za rad likovnih radionica.

Partnerski u ovom projektu surađuju i s Centrom za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu u glazbenoj radionici.

Aktivni su i konstantno apliciraju na razne natječaje, pa trenutno očekuju rezultate iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezano za pružanje usluga pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2016./2017.g. i vaninstitucionalnu skrb, te od Ministarstva socijalne politike i mladih za podršku obiteljima.

Rad udruge prezentiraju na promotivnim štandovima u većim prodajnim centrima, a redovito sudjeluju i u manifestacijama Dana otvorenih vrata koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao i Danima volonterskog rada.
Sudionici su i raznih manifestacija na području našeg Grada: Božićni sajam, Solin pleše, Sajam mogućnosti...
Članovi su: Koordinacijskog odbora Solin Grad prijatelj djece i Partnerskog vijeća za Urbanu aglomeraciju Split.

Promoviraju volonterstvo, pa su 2016. dobitnici godišnje nagrade «Vinka Luković». Ova nagrada je ustanovljena kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti. Dodjeljuje je Savjet volonterskog centra Udruge MI-Split za organizatore volontiranja s područja četiri županije: Zadarske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske.

Zaštitnica udruge je Sveta Majka Tereza, te njen rođendan 27. kolovoza slave kao Dan udruge. Kao zanimljivost ističemo da udruga ima i himnu koja je izvedena na Papa festu 2010. u Solinu.

O svojim aktivnostima članstvo i javnost upoznaju putem medija, odnosno svoje internetske i FB stranice.

Ova nagrada neka im bude poticaj za daljnji ustrajni rad.

Čestitamo.

 

Kolektivna nagrada Grada Solina za 2016.

SOLINSKA ZAJEDNICA SPORTOVA IZ SOLINA

U Solinu u siječnju 1996.godine osnovana je Solinska zajednica sportova. Na osnivačkoj Skupštini koja je održana 10. siječnja 1996.godine od ukupno trideset pozvanih skupštinara verificirano je dvadeset, dok se na Skupštinu odazvalo njih sedamnaest i to:

- Nogomet 3 predstavnika
- Rukomet 3 predstavnika
- Košarka 3 predstavnika
- Streljaštvo 3 predstavnika
- Sportski ribolov i nautika 3 predstavnika
- Tenis 2 predstavnika

Prvi izabrani predsjednik SZŠ je gosp. Branimir Marović, dokazani vrhunski sportaš i ljubitelj sporta solin promocija monografije 002koji j je do danas ostao na raspolaganju Solinskoj zajednici sportova.

Nakon 5-6 godina promijenjen je Statut SZS tako da je svaki član SZS ima jednog predstavnika u Skupštini i na taj način su izbjegnuti svi nepotrebni sukobi unutar zajednice, a pogotovo nakon donošenja Pravilnika o raspodjeli sredstava i Kategorizacijom klubova koji su članovi SZS.

Tijekom prvih porođajnih muka SZS je danas izrasla u reprezentativnu sportsku udrugu kojoj mogu zavidjeti sve sportske zajednice u našem okružju i koje su u potpunosti preuzeli njen način rada glede kategorizacije i raspodjele sredstava.

Danas možemo reći da je SZS broji 28 članica koje su raspoređene u pet skupina te da je tijekom svog rada organizirala niz sportskih turnira gotovo u svim sportskim granama na kojima su sudjelovali najmlađi sportaši Grada Solina.

Moramo napomenuti da je glavna zadaća SZS promicanje sporta u Gradu Solinu, osobito djece i mladeži, te sportske rekreacije kod građana i invalidnih osoba. Također objedinjuje i usklađuje programe sporta te izradu Programa javnih potreba u sportu Grada Solina i skrbi o njegovom ostvarenju. Jedna od važnijih zadaća je promicanje odgojene funkcije te fair-play-a.

Isto tako skrbimo o vrhunskim sportašima kojima isplaćujemo mjesečno naknadne sukladno kategorizaciji svakog sportaša, sudjelujemo u stručnom usavršavanju trenera i sportskih djelatnika te podržavamo školska sportska natjecanja.

Svake godine se organizira dodjela priznanja najboljim klubovima, sportašima, sportašicama, stručnim djelatnicima, dugogodišnjim sportskim djelatnicima, perspektivnim sportašima i posebna priznanja sportašima iz Solina koji nisu članovi solinskih klubova.

Solinska zajednica sportova ove 2016. godine slavi dvadeset godina uspješnog rada i ovo priznanje za dosadašnji rad je poticaj da i u buduće radi za boljitak solinskog sporta i sportaša iz našeg grada.

Svake godine se organizira dodjela priznanja najboljim klubovima, sportašima, sportašicama, stručnim djelatnicima, dugogodišnjim sportskim djelatnicima, perspektivnim sportašima i posebna priznanja sportašima iz Solina koji nisu članovi solinskih klubova.

Solinska zajednica sportova ove 2016. godine slavi dvadeset godina uspješnog rada i ovo priznanje za dosadašnji rad je poticaj da i u buduće radi za boljitak solinskog sporta i sportaša iz našeg grada.

 

 

 

Pročitano 2704 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr