Ispiši ovu stranicu

Solinski zidovi pričaju priče

Novi solinski mural Vinka Barića 

Poznato je kako su neki hrvatski gradovi odlično ukrašeni muralima, a murali na gradskim zidovima iskazuju kulturu mjesta, stav, mišljenje... Njegov „đir“! Po tome se gradovi kao urbane cjeline, kao i ljudi, razlikuju, žive.

Prije par mjeseci pisali smo o mladom solinskom akademskom slikaru Vinku Bariću kada je oslikao mural na zidu malonogometnog igrališta u Svetom Kaju, iza crkve sv. Anastazije. Tim Vinkovim muralom pokazali smo da smo drugačiji od drugih, imamo svoj “đir“!

Naveli smo kako je plan da se u sljedećih nekoliko mjeseci na javnim gradskim površinama, u solinskim kvartovima, oslika još niz murala, na kojima bi bile oslikane karakteristike tih kvartova uz primjesu pokoje doze lokalnoga humora. A humora Vinko ima i na pretek.
I zaista Vinko nije stao išao je u samo srce Grada i na zidu pokraj Teatrina Gradske knjižnice Solin oslikao još jedan zaista impresivan uradak.

Projekt murala financira Grad Solin i na taj neobičan način oplemenjiva gradski prostor. Sivo, bezlično i ponekad devastirano pretvara Vinkovim kistom, rukama i maštom u umjetnost.

Vinko Barić je svestrani umjetnik, solinskoj i široj publici poznat je po svom radu u Gradskoj knjižnici Solin, a ljubiteljima stripa kao autor 'Dogodovštine Baroknog Čovjeka'.

Ovdje Barić neće stati, ide naprijed, očekujmo još uradaka koji će razveseliti šetače, putnike namjernike i pokoje tužno lice.

rb

 

 

 

Pročitano 2507 puta