Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 13 Veljača 2018 10:58

Predstavljanje knjige u povodu 131. obljetnice rođenja don Lovre Katića

U suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskoga fakulteta u Splitu i Književnim krugom Split, Društvo prijatelja solinske baštine organizira predavanje i predstavljanje knjige u povodu 131. obljetnice rođenja hrvatskog povjesničara i solinskoga velikana don Lovre Katića.

Predavanje i predstavljanje knjige u povodu 131. obljetnice rođenja don Lovre Katića priredit će se u petak 16. veljače u hotelu Salona Palace, s početkom u 19 sati.

Predavanje o životu i djelu solinskoga velikana održat će:
doc. dr. sc. Ivan Matijević, član katedre za staru i srednjovjekovnu povijest te metode historijske znanosti.

O novoizašloj knjizi don Lovre Katića - Odnosi Trogira prema susjedima - u nakladi Književnoga kruga Split govorit će: doc. dr. sc. Tonija Andrić, pročelnica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Ivan Basić, predstojnik Katedre za staru i srednjovjekovnu povijest te metode historijske znanosti i prof. dr. sc. Marko Trogrlić član Katedre za novovjekovnu i suvremenu povijest i priređivač ove Katićeve knjige.

O KNJIZI:

U povijesti hrvatske historiografije, don Lovre Katić (Solin, 18. II. 1887. — Split, 27. VIII. 1961.) zauzima istaknuto mjesto. Njegov je doprinos domaćoj historijskoj znanosti, napose medijevistici, upravo nemjerljiv, a rad na popularizaciji povijesti u široj javnosti svrstava ga uz bok najvećih hrvatskih znanstvenika i domoljuba. Zbog toga je i ovaj njegov, do sada neobjavljen, rukopis o Trogiru, priređivača prof. dr. sc. Marka Trogrlića, od iznimne važnosti za povijest domaće historiografije.
Iako se radi o – s formalne točke gledišta – zastarjelom djelu, rukopis L. Katića itekako je aktualan i znanstveno relevantan, iz dva osnovna razloga: prvo, zato što predstavlja neobjavljen i stoga historiografiji nepoznat produkt jednoga od najvažnijih hrvatskih povjesničara prve polovine 20. stoljeća (te utoliko doprinosi i povijesti hrvatske historiografije); drugo, tekst izlaže sintezni pregled povijesti Trogira, što (uz iznimku knjige Nade Klaić iz 1985.) predstavlja nedovoljno istražen i podzastupljen pristup prošlosti ovoga srednjodalmatinskog grada. Katićev pak metodološki pristup (u domeni tradicionalne pozitivističke historiografije) podrobno je obrađen i kontekstualiziran u uvodnoj studiji M. Trogrlića.
Povijest grada Trogira iz pera don Lovre Katića ulazi u zbir onih njegovih rasprava koje, vodeći računa znanstvenom diskursu doba kad ih je on pisao, nisu ni danas izgubile svoju vrijednost. Pod tu ocjenu potpada i njegov do sada neobjavljeni, pa i nepoznati rukopis o povijesti Trogira, kojeg evo, po prvi put objavljujemo. I to kao prilog sjećanju na 55. obljetnicu don Lovrine smrti.

 

 

Pročitano 945 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr