Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Gradonačelnici Splita, Solina, Kaštela i Trogira i župan Boban zajedno u projektima poboljšanja vodovodne infrastrukture

Gradonačelnici Splita, Solina, Kaštela i Trogira i župan Boban zajedno u projektima poboljšanja vodovodne infrastrukture Foto: Grad Split

Prošlog tjedna u Gradu Splitu održan je sastanak gradonačelnika gradova Splita, Solina, Kaštela i Trogira uz nazočnost, župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i predstavnika Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split i Eko-kaštelanski zaljev.

Tema je bila spremnosti aplikacije EU projekata poboljšanja vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracija Split – Solin i Kaštela – Trogir, ukupne vrijednosti dvije milijarde i dvjesto milijuna kuna.

Na sastanku je postignut konsenzus svih sudionika o modelu zajedničkog upravljanja i provođenja ovih projekata od strane tvrtke Vodovoda i kanalizacije i Agencije Eko-kaštelanski zaljev, s obzirom kako je riječ o vrlo važnim infrastrukturnim projektima kojim će se postići kompletno priključivanje na vodoopskrbu i odvodnju svih stanovnika ovih gradova.

Gradonačelnici Splita, Solina, Kaštela, Trogira i župan Splitsko-dalmatinske županije uputili su pismo i zatražili pomoć u realizaciji ovog važnog projekta i od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Naime, zatražili su uklanjanje prepreka za realizaciju projekata poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje na tom području vrijednih 2,2 milijarde kuna.

Projekt "Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Kaštela-Trogir" spreman je i može se prijaviti za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a isti projekt za aglomeraciju Split-Solin, s aglomeracijom Podstrana, bit će spreman krajem svibnja 2018..

U pismu gradonačelnici i župan ocjenjuju kako nadležna tijela "bez jasnih uporišta osporavaju predloženi model upravljanja projektima čime je blokirana realizacija projekata" te ocjenjuju nedopustivim da se zbog toga dovodi u pitanje realizacija važnih infrastrukturnih projekata koji će, uz vodoopskrbu i odvodnju, omogućiti i pročišćavanje otpadnih voda, zaštitu mora i izvorišta Jadro, razvoj turizma i gospodarstva.

Potpisnici pisma uputili su zamolbu premijeru Andreju Plenkoviću da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se što prije riješilo sporno pitanje i pokrenula realizacija tih strateških projekata, kod resornih ministarstava i Hrvatskih voda.

Investitor dvaju projekata i budući korisnik EU financijskih sredstava je Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Split, a oba projekta u ime i za račun te tvrtke pripremila je Agencija Eko kaštelanski zaljev.

Eko kaštelanski zaljev je provedbena agencija koja već 20 godina vodi pripreme i realizaciju izgradnje vodno-komunalne infrastrukture, osnovana je 1998. na zahtjev i po modelu Svjetske banke (IBRD) kako bi vodila investiciju izgradnje Kanalizacijskog sustava Split-Solin, Kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir i Vodoopskrbnog sustava Split-Solin-Kaštela-Trogir ukupne vrijednosti oko 2 milijarde kuna.

Izvor: Grad Split i Hina 

 

 

Pročitano 1193 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr