Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 10 Svibanj 2018 09:07

15. svibnja slave se Sveti Solinski mučenici

15. svibnja slave se Sveti Solinski mučenici Solinski mučenici

Slavlje u Župi Solinskih mučenika

Na blagdan Svetih solinskih mučenika, koji se u istoimenoj župi u Solinu liturgijski slave 15. svibnja, svečano euharistijsko slavlje upriličit će se u utorak 15. svibnja 2018. s početkom u 19 sati, a koje će predvoditi don Toni Šinković.
U svečanom misnom slavlju suslavit će don Ante Matešan, župnik Župe Solinskih mučenika.

Napomenimo, kako će u ovoj solinskoj župi u subotu 12. svibnja biti podjela sakramenta prve svet pričesti.

O Solinskim mučenicima:

Kršćanstvo u Dalmaciji prisutno je još od apostolskih vremena. Dokumenti govore i o misionarskom djelovanju sv. Venancija u drugoj polovini 3. stoljeća. Iz tog vremena je i spomen sv. Feliksa iz Salone, koji je umro mučeničkom smrću 299. godine. Moći mu se čuvaju u Martaini u Apuliji. Od toga doba postoji organizirana crkva sa svojim svećenstvom, biskupima i mučenicima.

Sv. Dujam je, zahvaljujući Venancijevim predradnjama, organizirao biskupiju u Saloni. Umro je mučeničkom smrću 304. godine, zajedno s Anastazijem (Stašom), Mavrom Solinskim, Asterijem, Antiohijanom, Gajanom, Pavlinijanom, Septimijem i Telijem.

Oko 614. godine, nakon što su Avari razorili Salonu, biskupija se gasi. Za cara Heraklija biskupija je obnovljena, ali sa sjedištem u Splitu.
Opat Martin prenio je godine 641. u Rim, po nalogu pape Ivana IV. (Dalmatinca iz Salone), dio relikvija desetero dalmatinskih i istarskih ranokršćanskih mučenika. Te su relikvije bile pohranjene u Saloni pa prenesene u Split kako ih ne bi oskvrnuli pridošli poganski Hrvati.
Riječ je o ostatcima suknara Anastazija, biskupa Mavra Solinskog, Dujma i Venancija, prezbitera Asterija (Zvjezdana), vojnika Antiohijana, Gajana, Pavlinijana, Septimija i Telija. Tamo su položene u kapelu sv. Venancija, kraj krstionice u sklopu Lateranske bazilike i prikazani na mozaiku.

Sveti su solinski mučenici, naši duhovni preci, kojih je prema nekim zapisima bilo čak 240, vjerom i krvlju posvetili ovo tlo na koje u VII. stoljeću dođoše naši pradjedovi. Oni su iz neba zagovarali misionare koji su radili na pokrštenju Hrvata i zbog toga lijepo je što ova solinska župa ima za zaštitnike sve solinske mučenike!

 

Pročitano 1711 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr