Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 21 Ožujak 2019 09:56

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Dođite i podržite šarene čarape RK Solin i Udruge Sindrom Down 21 Split u subotu 23. ožuka u sportsku dvoranu na Bilankuši

Down Syndrome International je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju, trisomiji, 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.
U Hrvatskoj danas živi oko 1.800 osoba s Down sindromom.

Solin za osobe s Down sindromom

Povodom Svjetski dan osoba s Down sindromom u Solinu će se u subotu 23. ožujka od 10.30 do 15 sati u organizaciji djece Rukometnog kluba Solin odigrati, i to već tradicionalno, utakmice u šarenim čarapama. Također organizirat će se i prodajni štand s kolačima na kojem će se simbolično prikupljati sredstva za Udrugu Sindrom Down 21 Split.

Ova lijepa humanitarna priča RK Solin i Udruge Sindrom Down 21 Split održava se drugu godinu za redom, a inicijator su mali dobitnik nagrade Luka Ritz, igrač kluba Luka Radovanović i njegove kolege i treneri.

Dođite u subotu na Bilankuši i pridružite se ovoj lijepoj priči u šarenim čarapama!

rk solin down

 

 

 

Pročitano 487 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr