Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Subota, 07 Rujan 2019 17:11

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Solina

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Solina Dobitnici nagrade Grada Solina za 2019.

 

Blagdan Male Gospe, Solin slavi kao Dan grada. Tim povodom u petak 6. rujna u solinskom hotelu President održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Solina na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Samoj sjednici prethodilo je svečano otvaranje radova na kanalizacijskom i vodoopskrbnom sustavu u MO Rupotina (ulice Put Bobana, Put Blaca), dok se u 18 sati održalo svečano uručenje Odluke o sufinanciranju projekta Otvorene ljetne pozornice splitske aglomeracije u solinskoj Gradini.

Uoči same sjednice pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule za Lijepu Našu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koju je govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina Renato Prkić nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, kao izaslanik predsjednice RH, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, saborski zastupnik u izaslanstvu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Ante Bačić, saborski zastupnici Patar Škorić i Ivan Šipić i drugi visoki uzvanici.

Nakon govora predsjednika Prkića nazočnima se obratio gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević koji je nazočne upoznao s pozitivnom stanjem solinske blagajne, o brizi za djecu jer Solin skoro četvrtinu proračuna izdvaja za predškolski odgoj te trenutno ulaže u izgradnju tri velika objekta za predškolski odgoj na svom području, kao i o razmišljanjima o planiranju srednje škole na području grada. Važno je spomenuti i pronatalitetne mjere i potpore, stipendije za darovite učenike i studente, te skoroj realizaciji POS- ovih stanova za mlade obitelji. Gradonačelnik Ninčević u svom govoru nije zaobišao i važna ulaganja u infrastrukturne projekte poput Vatrogasnog doma u Vranjicu, uređenje prometnica, kanalizacijski sustav Bunja, kao i započete radove na izgradnji kanalizacijskog kolektora i vodoopskrbnog sustava u ulicama Put Bobana i Blaca, kao i ulici Put stare Salone.
Solin je grad koji je već prepoznat po povlačenju EU sredstava. Riječ je o projektima i to od uređenja prostora za nove startupove u Svetom Kaji do toga da je grad Solin nositelj EU projekta aglomeracije – izgradnje “Otvorenih ljetnih pozornica”, u toku je EU projekt “Jadro – izvor života” i uređenje tupinoloma Majdan.
Ponovio je gradonačelnik Ninčević i model upravljanja Salonom u kojoj isključivu sada ovlast nad Salonom ima jedna institucija što više nije održivo te je nužna veća uključenost Grada Solina, ali i da Salona nije jedini kulturni resurs grada.
Solin s Muzejom HAS radi i na revitalizaciji Šuplje crkve i Rižnice, grad kreće u sređivanje zapuštenog područja Glorijeta. Turistička zajednica grada Solina ulaže mnogo truda u pozicioniranje Grada kao destinacije arheološkog turizma, prepoznat je Solin po mnogim događanjima i manifestacijama. U pravilnom gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša grad ima dva projekta: Razmišljam Ekologično te izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta. - U socijalnim programima uz brojne potpore ugroženima trenutno je u provedbi i Projekt Solin za sve!, program zapošljavanja žena, a Grad se prijavio i kao partner i na Projekt Pridruži se – Aktivni u mirovini, projekt za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključivosti umirovljenika, kazao je gradonačelnik Ninčević.

Nazočnima se obratili i župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je u svom obraćanju kazao - U svom gradu ima poseban osjećaj radosti i iščekivanja proslave Male Gospe i Dan moga grada Solina. Grada mladih i grada s budućnošću. 

Saborski zastupnik Ante Bačić pozdravio je sve nazočne kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, dok je ministar Pavić istaknuo je da je u mandatu ove vlade, u okviru Operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali, do 31. srpnja 2019., na području Grada Solina ukupno je ugovoreno 50 milijuna kuna. Ministar je istaknuo najvažnije projekte sufinancirane iz EU fondova u Gradu Solinu i Splitsko-dalmatinskoj županiji poput projekta „Pilot linija bojanja za eksperimentalna istraživanja, razvoj i inovacije“, „Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ i izgradnje mosta na Čiovu, sto pokazuje jasan cilj Vlade da želi ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske.

Ministar Krstičević na početku je u ime predsjednika Vlade uputio čestitke povodom Dana grada istaknuvši kako mu je uvijek drago biti u Solinu, koji pored bogate povijesne i kulturne baštine nosi status Grada prijatelja djece i Grada prijatelja obitelji i koji ima izrazito pozitivnu demografsku sliku. - Biti demografska oaza u ovim vremenima od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku, jer su ljudi naša najveća vrijednost - rekao je ministar Krstičević te dodao kako su Solinjani, inače poznati po srčanosti, gostoljubivosti i dobroj „pismi“ te su bili iznimni ratnici i aktivni pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Program Svečane sjednice Gradskog vijeća grada Solina svojim nastupom uveličali su KUD Salona i Saša Jakelić.

Povodom Dana Grada Solina dodijeljene su:

Osobne Nagrade Grada Solina za 2019. godinu:
- Miru Podrugu, dugogodišnjem sportskom djelatniku, sportskom novinaru, osnivaču ženskog košarkaškog kluba Salona i autoru brojnih monografija,
- Slavku Giljanu, aktivnom članu braniteljskih udruga i dobrovoljnom darivatelju krvi sa preko 100 darivanja krvi,

Kolektivne Nagrade Grada Solina za 2019. godinu:
- Udruzi Don Frane Bulića iz Vranjica koja brine i promovira kulturno nasljeđe kroz glazbenu, literarnu, likovnu i druge sekcije,
- Kulturno umjetničkom društvu Zvonimir Mravince koje posebno njeguje očuvanje tradicionalnih običaja, paljenja badnjaka, izradu Betlehema, seoske mačkare i maskenbal, organizira gostovanja brojnih kazališnih predstava, predavanja, sportskih priredbi te također djeluje kroz brojne sekcije,
- VIS Aurora koji njeguju zajedništvo kroz glazbu a znajući da su mlade osobe temelj društva, obitelji, crkve i domovine daju primjer kako da osobe spoznaju pozitivne ljudske i moralne vrijednosti života i odrastanja.

Posebna Plaketa Grada Solina povodom 100 godišnjice Nogometnog kluba Solin uručena je Ivica Rakušić, članu Izvršnog odbora Nogometnog kluba Solin

U ime svih nagrađenih nazočnima se obratila Ivna Grgić članica Udruge don Frane Bulić.

 

 

Pročitano 1026 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr