Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 25 Rujan 2019 07:51

Priopćenje za javnost o obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača i Europskog dana bez automobila u Općini Dugopolje, 21.09.2019.

Priopćenje za javnost o obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača i Europskog dana bez automobila u Općini Dugopolje, 21.09.2019.

 

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“ dana 21.09.2019. na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju obilježen je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i Europski dan bez automobila.

Program je započeo pozdravnom riječju načelnika Općine Dugopolje kao sunositelja projekta, a potom je održana utrka karetima u kategorijama za djecu i odrasle.

Nakon utrke predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o. iznijeli su stručno predavanje na temu „Utjecaj otpada na atmosferu“ te potakli publiku na razmišljanje na „EKOlogičan“ način. Pobliže je objašnjena hijerarhija gospodarenja otpadom te je istaknuto kako je upravo odvajanje otpada po vrsti preduvjet reciklaži, a korištenjem vrijednih sirovina otpada smanjujemo emisije stakleničkih plinova.

Nadalje, rečeno je da je odlaganje otpada na odlagališta najmanje poželjan oblik gospodarenja otpadom, budući da, primjerice, biootpad, ukoliko se odloži s drugim materijalima na odlagalište, može dovesti do stvaranja metana koji je staklenički plin. Željelo se potaknuti jačanje svijesti javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila te je rečeno da je promet zbog uporabe fosilnih goriva odgovoran za 25% globalnih emisija CO2 što pridonosi globalnom zatopljenju. Ujedno je istaknuto da ozonske rupe nastaju zbog korištenja stakleničkih plinova u industriji te je naglašena važnost ozonskog omotača za Zemlju usporedbom da je Zemlja bez ozonskog omotača kao kuća bez krova.

Nakon stručnog izlaganja dodijeljene su nagrade za najbrži i „najEKOlogičniji“ karet. Kareti su izrađeni iz starih materijala koji bi završili na otpadu, ali umjesto toga su ponovo iskorišteni.

Nagradu za „najEKOlogičniji“ karet su odnijeli učenici 5.b. razreda Osnovne škole Dugopolje izradom kareta u obliku rakete od starih dasaka te iskorištenih plastičnih boca, koje su imale funkciju ispušnih cijevi.

Druženje se nastavilo uz prigodnu zakusku. Dio atmosfere s događaja pogledajte u foto galeriji.

 

Za Alfa atest d.o.o.

Irena Žderić, mag.chem.

 

ekologicno logo novi

Pročitano 250 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr