Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 02 Listopad 2019 14:01

U Splitu otvoren Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom za Dalmaciju

Od 10. listopada 2019. u ulici Domovinskog rata 44 u Splitu s radom će započeti Područni ured Pučkog pravobranitelja za osobe s invaliditetom za cijelu Dalmaciju

Nakon Zagreba i Osijeka, korisnici iz Splita, Solina, Kaštela, ali i cijele Dalmacije će dobiti mogućnost izravno koristiti usluge i pomoć nezavisne državne institucije čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom.

Područni ured otvoren je 2. listopada, a s radom će službeno započeti 10. listopada. Svečanost otvaranja svojim dolaskom uveličala i resorna ministrica Vesna Bedeković, bilo je posebno dirljivo i veselo, a za dobrodošlicu pravobraniteljici Anki Slonjšak, suradnicima te brojnim visokim uzvanicima, prijateljima i partnerima, pobrinuli su se uvijek raspjevani i nasmijani i članovi i članice Udruge Srce.

Pravobraniteljica Slonjšak istaknula je kako će splitski Ured pružati pomoć za osobe s invaliditetom iz četiri dalmatinske županije koje se na ovaj način imaju prilike izravnije i lakše informirati, savjetovati i na koncu ostvariti svoja zakonska i ljudska prava. U svom je obraćanju pravobraniteljica istaknula važnost suradnje i umreženosti svih nivoa vlasti, institucija i udruga civilnog društva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom i njihovog punopravnog uključivanja u zajednicu. Istaknula je kako su mobilnost i pristupačnost obaveze svih gradova i županija, a posebno se osvrnula na ulaganja u turizam koja su u rastu a koje nedovoljno prati standard ulaganja u bolju pristupačnost hotelskim, kulturnim i drugim turističkim sadržajima. Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Solita Andro Krstulović Opara, kao i župan Blaženko Boban koji je kazao kako je i ovaj ured još jedan dokaz decentralizacije koja olakšava život našim sugrađanima. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknula je zakonske inicijative koje će primjenom ići u smjeru poboljšanja statusa i ukupne kvalitete života osoba s invaliditetom, podvukavši izvrsnu suradnju s institutom Pučkog pravobranitelja i svih dionika čiji su prijedlozi, kritike i suradnja od ključne važnosti za sva daljnja poboljšanja za ovu kategoriju građana.

Podršku radu novog Ureda dao je i grad Solin u čije ime otvaranju je nazočio zamjenik gradonačelnika Tihomir Bečko. Podršku su dale i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja.

 

 

Pročitano 661 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr