Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 14 Listopad 2019 09:33

Dalmacija Ultra Trail, najveća i najduža međunarodna utrka počinje u Solinu

Dalmacija Ultra Trail, najveća i najduža međunarodna utrka počinje u Solinu Foto: DUT

 

Dolazi više od 900 trkača iz čak 30 zemalja sa svih kontinenata

Dalmacija Ultra Trail je najveća međunarodna trail utrka u Dalmaciji u kojoj će ove godine sudjelovati više od 900 trkača. S iznimno velikim brojem stranih i domaćih sudionika, Dalmacija tako postaje hit destinacija sportskog turizma. Ovogodišnje, četvrto izdanje utrke održat će se 18. do 20. listopada, a najduža ovogodišnja utrka počinje upravo iz salonitanskog amfiteatra.

Prvo izdanje manifestacije održano u listopadu 2016. godine privuklo je 350 natjecatelja, a ove godine dolazi čak više od 900 natjecatelja iz 30 zemalja! Nevjerojatan je to porast koji ukazuje na činjenicu koliko je u kratkom vremenu manifestacija Dalmacija Ultra Trail osvojila brojne zaljubljenike u trčanje iz svih krajeva svijeta. Uspjeh ove internacionalne utrke prepoznat je na svjetskim trail trkačkim kartama! Posebna zanimljivost Dalmacija Ultra Traila je što ugosti natjecatelje sa svih kontinenata među kojima su i svjetske trkačke zvijezde.

- Sport, natjecanje, druženje, prirodne ljepote...Dalmacija Ultra Trail svakom zaljubljeniku u trčanje pruža sve što mu je potrebno: prekrasne staze na ukupnoj dužini od gotovo 200 kilometara, spektakularne poglede i vidikovce na planine, more i rijeke, ostatke povijesnih vremena i vrijednih ruku dalmatinskih težaka, dalmatinski krš. Područje od Kaštela do Tučepa, čak pet planina: Biokovo, Mosor, omiška Dinara, Primorska kosa, Kozjak, tri rijeke: Cetina, Žrnovnica, Jadro, te poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Salone, Fortice, Kliške tvrđave.....sve će to povezati ovaj jedinstveni trail spektakl - najavljuju organizatori.

Ove godine organizatori su uključili ljepote dalmatinskog kraja u tri jako lijepe, a ujedno jako izazovne kategorije.

Iz Salone, u petak, 18. listopada, u 22 sata starta najduža utrka 'Mountain dut' koja nakon 118 kilometara završava na popularnoj omiškoj plaži. 'Sea dut', 54 kilometra duga utrka koja većim djelom prati morsku liniju, starta u subotu u 9 sati iz Makarske. Najkraća utrka, savršen početak za nove trkače, utrka 'Ethno dut' s 18 kilometara dužine kreće iz Dugog Rata, 19. listopada u 13 sati. Na zadnjim kilometrima silaska u Omiš nagradit će trkače pogledom na spoj rijeke, mora i stijena.
Utrka završava u subotu u Omišu dok u nedjelju na omiškoj plaži će se i ove godine na radost svih mališana u 12 sati održati već omiljena dječja utrka duga kilometar. U nedjelju u podne proglasit će se pobjednici sviju utrka.

Svakako treba nadodati kako je od strane Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dalmacija Ultra Trail za 2019. godinu uvršten u TOP događanja gdje spadaju i Ultra music festival, Sinjska alka... te od strane Hrvatske Turističke zajednice u projekt 'Sportska Hrvatska'.

Trail je kombinacija trčanja i hodanja po označenim planinarskim stazama i ostalim putevima, koja privlači ne samo profesionalne sportaše, već i rekreativce, pa čak i čitave obitelji. Kako je trail postao jedan od najpopularnijih i najmasovnijih trkačkih pokreta kod nas, bilo je logično da se čitav ovaj pokret objedini u jednu veliku utrku - zaključuju organizatori.

 

 

Pročitano 656 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr