Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 07 Studeni 2019 12:42

Otvorena 3. Međunarodna konferencija 'Sigurnost povijesnih gradova' u Solinu

Otvorena 3. Međunarodna konferencija 'Sigurnost povijesnih gradova' u Solinu Foto: Jakov Teklić

 

Na 3. Međunarodnoj konferenciji Sigurnost povijesnih gradova 2019., otvorenoj u četvrtak 7. studenog 2019. u Solinu, uz hrvatske stručnjake za sigurnost, turizam te različitih područja od povijesti, arheologije, forenzike, marketinga, sudjeluju i stručnjaci iz Španjolske, Njemačke, Francuske i BiH, koji razgovaraju o različitim sigurnosnim aspektima i percepciji sigurnosti turističkih destinacija.

Nazočnima se obratio predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova Jakov Vetma, načelnik općine Klis te rekao da treća Međunarodna konferencija Sigurnost povijesnih gradova 2019., daje odgovore na mnoga pitanja kojima se bavimo svaki dan. Podsjetio je kako udruga ima dvadeset i jednog člana i svi imaju određene probleme vezane za sigurnost. - Danas moramo razmišljati o samoj sigurnosti, vidjeti na koji način imovinu, lokalno stanovništvo i naše posjetitelje učiniti sigurnima, a te odgovore ćemo dobiti upravo na ovoj konferenciji. Zato će nam ova konferencija, ali i svaka druga koja se održava pomoći da u budućnosti preveniramo eventualne poteškoće koje bi se mogle dogoditi - izjavio je Vetma.

Voditelj projekta Slobodan Marendić i tajnik solinskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta prilikom svog obraćanja nazočnima je istaknuo da konferencijom žele proširiti priču koja je standardna, jer je sigurnost gradova i urbana sigurnost nešto što je danas zanimljivo svim dionicima sigurnosti, od policijskih službenika, lokalne zajednice, turističkih djelatnika te samih turista. – Sigurnost je uostalom svima nama bitna – kazao je Marendić.

Nazočnima se obratio i župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je pozdravio prisutne sinjske alkare i kliške uskoke kao najveće povijesne promicatelje i čuvare sigurnosti. - Gradovi, da nisu ulagali u svoju sigurnost, više ih ne bi bilo. Iz primjera uskoka i alkara, čuvara naše baštine, nastavimo čuvati naše bogatstvo i uživati u onom čemu imamo - zaključio je župan Boban.

Domaćin skupa gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević rekao je, da bez obzira na pojedinačne slučajeve, sigurnost na visokoj razini te da su događaji poput ove konferencije prilika da se razmjenom iskustava vidi kako se sigurnost, ali i zaštita prirodnog i kulturnog bogatstva može podići na veću razinu. - Mi smo imali dosta slučajeva u Solinu, naročito u antičkoj Saloni, unutar koje su devastirana kulturna dobra zbog čega nam je ovdje svima prigoda da vidimo što možemo napraviti da zaštitu kulturnog dobra podignemo na veću razinu - kazao je Ninčević.

Skupu se obrati i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je prilikom obraćanja kazao kako je sigurnost povijesnih gradova za Hrvatsku od posebnog značaja s obzirom da smo turistička zemlja i imamo cijeli niz gradova koji su svaki povijest za sebe. - Drago mi je što konferencija ima međunarodni karakter jer se razmjenom iskustava mogu pronaći modeli kako zaštititi baštinu i podići sigurnost tijekom ljetnih mjeseci - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović te dodao kako je ove godine Hrvatsku posjetilo više od 20 milijuna turista te je istaknuo - Odlično što imamo veliki broj posjetitelja jer je to veliki doprinos našem proračunu i otvorenosti, no s druge strane, gdje je više ljudi, tu postoji mogućnost da policija mora češće djelovati. – kazao je ministar Božinović nadodavši kako je prije dvije godine u Zadru osnovan Stožer za turističku sezonu koji iznimno dobro funkcionira i radi po instrukcijama koje dobiva iz Ravnateljstva, što znači da pokušavaju prevenirati što više situacija.

Na trodnevnom skupu, koji se održava u našem gradu stručnjaci iz različitih vidova će razgovarati uz ostalo, i o 'neuromarketingu', sigurnosti i zaštiti događanja i povijesnih građevina u Stuttgartu, hodočasničkom turizmu u Lourdesu, utjecaju rada policije u zajednici, sigurnosti turizma u Barceloni, svjetskoj baštini u Saloni, o utjecaju korupcije na sigurnost povijesnih gradova te privatnoj zaštiti.

Tijekom konferencije će se održati predavanja i radionice za članove međunarodne policijske udruge IPA-e, policijske službenike, kriminaliste, forenzičare, studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, vojne policajce, zaposlenike pravosudnih tijela i državnog odvjetništva.

Konferencija u Solinu se održava u organizaciji Hrvatske udruge povijesnih gradova i Regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska te Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije, grada Solina, općine Klis i grada Splita, kao i uz potporu HGK – ŽK Split.

rb

 

 

Pročitano 685 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr