Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Listopad 2017 13:18

Salonitanke pozivaju na obilježavanje Dana ružičaste vrpce - „Darujmo ružičasti život“

Povodom obilježavanja mjeseca listopada, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, pod zajedničkim nazivom na nivou Hrvatske „Darujmo ružičasti život“ Udruga žena liječenih na dojci Salonitanka u subotu 14. listopada 2017. organizira svoju tradicionalnu akciju pod nazivom Vježbom do zdravlja.

 

Okupljanje članica i svih onih koji podržavaju ovakve akcije je u 9,30. ispred Doma kulture Zvonimir gdje će se podijeliti baloni te će se šetnjom uputiti do travnjaka ispred Poslovnog centra gdje će se održati vježba i puštanja balona za sve one koji više nisu među nama. Iz Salonitanki poručuju - Dođite i pošaljite u zrak i vi balon u sjećanje na neku dragu osobu!

Nakon vježbe Salonitanke će se šetnjom uputiti preko Gospina otoka put solinske Lučice, gdje se uz tradicionalno sponzorstvo Dukata organizirana zdrava marenda.
Najavljena je i Skupština Udruge gdje će se članice upoznati se sa planovima za slijedeću godinu

-Odazovite se našem pozivu, i dajte i vi svoj doprinos borbi protiv ove opake bolesti, od koje i dalje svake godine u Hrvatskoj umire 2800 žena. Edukacijom i preventivnim pregledima, te ranim otkrivanjem raka dojke možemo smanjiti ove poražavajuće brojke smrtnosti! – navode Salonitanke.

Mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

 

 

 

Pročitano 2007 puta