Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 19 Veljača 2019 14:38

Održana "Zlatna Solinka 2019."

Održana "Zlatna Solinka 2019." Zlatna Solinka 2019. (Foto: Jakov Teklić)

U organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Solina i solinske Turističke zajednice, u Solinu je održano kulinarsko natjecanje „Zlatna Solinka“, prvo od pet natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa koji ima tradiciju dugu 14 godina.

Četvrta po redu „Zlatna Solinka“ okupila je devet ekipa s područja cijele Hrvatske, a njihova jela ocjenjivali su članovi stručnog žirija, vrhunski kuhari i članovi sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Ivo Ribarević, Marinko Jurešić i Dragica Lukin.

Natjecatelji su imali zadatak pripremiti tri slijeda jela: Predjelo - svečanu hladnu platu pripremljenu od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture, Glavno jelo - toplo glavno jelo s prilogom od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća i Desert - hladni desert pripremljen od naranče, badema i čokolade.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili domaćin i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

Pobjedu u ukupnom poretku ostvarile su domaće snage, Tina Đerek s pomoćnicom Helenom Režić koje su predstavljale novootvoreni hotel „Cvita“ iz Splita. One su pripremile najbolju hladnu platu i glavno jelo dok su u desertu bile drugoplasirane. Drugo mjesto ukupnog poretka pripalo je Dariu Špeharu i Igoru Julariću iz Hotela „Plitvice“ i Restorana „Lička kuća“ iz Plitvičkih jezera, dok su debitant Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz varaždinskog „Park boutique“ hotela osvojili treće mjesto. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima carving majstora Ivana Ursića i Dijane Jeličić iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije koji su pripremili prekrasan aranžman od voća i povrća.

Tijekom svečane večere proslavljenom kuharu Ivi Ribareviću uručena je lenta akademika kulinarstva. Ribarević je ušao u izabrano društvo Hrvatskih kulinarskih akademika kojeg čini svega dvadesetak hrvatskih kuhara, a lentu su mu zajednički uručili gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale.

Sljedeće natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa održat će se početkom ožujka u Plitvičkim jezerima, a slijede ga natjecanje u Bjelovaru i Vinkovcima te završnica u Pregradi na kojoj će ukupnom pobjedniku biti uručena velika kristalna kuhača.

Prema riječima organizatora, osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude.

Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ/SOLINSKA KRONIKA

 

 

Pročitano 631 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr