Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 08 Ožujak 2019 07:11

MAĐUNARODNI DAN ŽENA

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Međunarodni dan žena, 8. ožujak priznaje se, slavi i podupire diljem svijeta.
Novo tisućljeće obilježeno je značajnom promjenom i pomakom u stavovima i žena i društva o jednakosti i emancipaciji žena. Veliki napredak je napravljen. Imamo žene astronaute, predsjednice i premijere, učenice su dobrodošle na sveučilištu, žene mogu raditi i imati obitelj, žene imaju pravo na izbor. Mnogi iz mlađe generacije smatraju da su ”dobivene sve bitke za žene”.

Posljednjih godina ton i priroda obilježavanja Međunarodnog dana žena sve manje je podsjetnik na negativna zbivanja u prošlosti, a sve više proslava pozitivnih postignuća do danas.

S više žena u dvoranama za sastanke, većom jednakosti u zakonskim pravima te povećanom vidljivošću žena u svakom aspektu života, moglo bi se misliti da su žene dobile pravu jednakost. Nesretna je činjenica da žene još uvijek nisu plaćene jednako kao njihove muške kolege, žene još uvijek nisu prisutne u jednakom broju u poslovnom svijetu ili politici, a globalno žensko obrazovanje, zdravstvena skrb i nasilje nad njima je gore nego kod muškaraca.

 

 

 

Pročitano 1012 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr