Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 12 Lipanj 2019 12:26

UČENICA OŠ DON LOVRE KATIĆA MIA MARTINIĆ I NJEZINA MENTORICA PROF. SANJA MODRIĆ PREDSTAVLJALE SU HRVATSKU NA PRVOM SVJETSKOM SUMMITU UČENIKA ZA KLIMU U FINSKOJ

UČENICA OŠ DON LOVRE KATIĆA MIA MARTINIĆ I NJEZINA MENTORICA PROF. SANJA MODRIĆ PREDSTAVLJALE SU HRVATSKU NA PRVOM SVJETSKOM SUMMITU UČENIKA ZA KLIMU U FINSKOJ Foto: Jakov Teklić

Učenica osmog razreda Osnovne škole don Lovre Katića Mia Martinić i njezina mentorica Sanja Modrić, prof. engleskog i talijanskog jezika, sudjelovale su, kao jedine predstavnice Hrvatske, na prvom Svjetskom summitu učenika za klimu u Finskoj na kojem se okupilo 135 učenika i 100 nastavnika iz 70 zemalja. Njihovo sudjelovanja na ovom svjetskom događanju podržalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sve zajedno proizašlo je iz dugodišnjega rada OŠ don Lovre Katića na projektima vezanima uz ekologiju zbog kojeg ova škola s ponosom nosi titulu Eko škole i članica je UNESCO-ve mreže škola. 

Tijekom summita učenici i njihovi nastavnici na odvojenim su radionicama raspravljali i dijelili informacije vezane uz klimatske promjene i posljedice koje one izazivaju u njihovim zemljama, a jedna od glavnih poruka odnosila se na poziv svim školama u svijetu da u svom okruženju sade stabla kako bi se ostvario krajnji cilj, a to je vezivanje tri milijuna tona ugljičnog dioksida do 2025. godine.
Mia je na summitu predstavila video i prezentaciju o klimatskim promjenama te njihovom utjecaju na Hrvatsku.

Video je sniman uz pomoć drona i odlično je prihvaćen od strane sudionika summita, a u njihovoj pripremi pomogao mi je prof. Mario Klarić. Rad na prezentaciji bio je poprilično opsežan i zahtjevan, a trudila sam se obuhvatiti cijelu Hrvatsku. Poseban naglasak stavila sam na stanje šuma, jer je to bila glavna tema susreta. Pri tom sam se osvrnula na veliki požar koji je 2017. poharao Dalmaciju i na pošumljavanje koje se provodilo u sklopu akcije „Boranka“, a obradila sam i temu potkornjaka koji je napao park šumu Marjan – kazala nam je Mia dodajući kako iskustva koja su stekle u Finskoj, ona i njezina mentorica planiraju preslikati na svoj grad. Summit je zaključen 5. lipnja prigodnim obilježavanjem Svjetskog dana okoliša, a učenici su tom prilikom predstavili svoju deklaraciju o klimi, odnosno plan djelovanja za razdoblje od 2019. do 2025. proizašao iz iskustva stečenog tijekom osmodnevnog druženja.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

 

 

Pročitano 2447 puta