Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Subota, 29 Veljača 2020 09:30

UČENICI I DJELATNICI OSNOVNE ŠKOLE DON LOVRE KATIĆA OBILJEŽILI DAN RUŽIČASTIH MAJICA – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Učenici i djelatnici Osnovne škole don Lovre Katića i ove su godine prigodnim aktivnostima obilježili Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja, koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači.


Svaki razred za tu je prigodu izradio svoju papirnatu ružičastu majicu sa snažnom porukom koja poziva na borbu protiv nasilja, a potom su ih sve izložili u atriju škole u kojem su se i fotografirali odjeveni u ružičasto. O Danu borbe protiv vršnjačkoga nasilja razgovaralo se i na satovima razrednika te su učenici imali prilike iznijeti svoja zapažanja i stavove vezane uz ovu temu.


Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao „Pink Shirt Day“, nastao je u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. Hrvatski sabor ovaj je dan 2017. proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja i od tada se on obilježava u gotovo svim hrvatskim školama sa zajedničkom porukom „Nasilje prestaje ovdje!“.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Pročitano 377 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr