Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 10:49

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM NOVE DEVASTACIJE GRADINE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM NOVE DEVASTACIJE GRADINE Foto: Javna ustanova u kulturi Zvonimir

 

Krizna situacija u kojoj se nalazimo posljednjih tjedana na površinu je iznjedrila mnoge dobre strane našeg društva poput empatije, solidarnosti i požrtvovnog rada za dobrobit bližnjega i čitave zajednice. Nažalost, među nama ipak postoje određeni pojedinci, očito s društvenih margina, koji su spremni zloupotrijebiti svaku (ne)priliku i ispoljiti osobne frustracije na najgori mogući način. Tijekom proteklog vikenda nepoznati počinitelji su grafitima oštetili unutarnje zidove naše Gradine, koja je tako po drugi put u nekoliko mjeseci postala žrtva vandalizma.

Izniman spomenik kulture, ujedno i poprište najvećih kulturnih događaja koji su kroz protekla četiri desetljeća Solin velikim slovima upisali na kulturnu kartu Hrvatske, Europe pa čak i Svijeta, još jednom je „pao” pred navalom barbara našega vremena. Devastacija je u nedjelju promptno prijavljena nadležnoj policijskoj postaji nakon čega je obavljen kriminalistički očevid, a o svemu je obaviješten i nadležni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu. Šteta će, u koordinaciji s konzervatorima i Gradom Solinom biti hitno sanirana, a čim situacija s koronavirusom dozvoli krećemo i u sveobuhvatnu obnovu naše Gradine koja će zasjati punim sjajem i, nadamo se, čim prije ponovno postati kulturno srce Solina.

Ovim putem još jednom oštro osuđujemo ovaj bezumni čin i pozivamo sve odgovorne građane Solina da nas podrže u borbi protiv vandalizma u našoj sredini. Kultura je za takve devijacije dugoročno ipak najbolja prevencija.

Solin, 6. travnja 2020.
Tonći Ćićerić, ravnatelj JUK Zvonimir Solin

 

 

Pročitano 893 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr