Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 18 Siječanj 2017 12:13

RUKOMET - RK SOLIN: Solinjani svečano proslavili 60-tu obljetnicu kluba

RUKOMET - RK SOLIN: Solinjani svečano proslavili 60-tu obljetnicu kluba Foto: Ivica Čavka

Današnji rukometni prvoligaš s Jadra dao niz reprezentativaca i dvojicu doktora rukometa

 Rukometni prvoligaš Solin svečano je proslavio 60 godina djelovanja. Svečana akademija održana je u petak, 16. prosinca 2016., u prepunoj dvorani Doma Zvonimir u Solinu. Rukometni klub Solin, osnovan je 1956. godine, iako se rukomet u Solinu spominje i tri godine ranije, kao veliki rukomet. Predsjednik RSŽSD Joško Čizmić je uručio novoutemeljenu plaketu Saveza predsjedniku kluba Davoru Ćićeriću, koja se dodjeljuje klubovima, koji su započeli prvo službeno natjecanje na tom području 1956. godine.
Predsjednik kluba se s ponosom prisjetio bogate rukometne prošlosti uz Jadro. Slavljenicima su čestitali gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, bivši gradonačelnik i saborski zastupnik Blaženko Boban, obećavši nastavak još bolje potpore, te predsjednik Solinske zajednice sportova Nikola Tokić, koji je istaknuo šest desetljeća kontinuiranog djelovanja za svaku pohvalu. U ime sadašnje generacije igrača nazoćne je pozdravio kapetan momčadi Fabijan Vrgoč, zasluživši veliki pljesak. A sve to je uveličala ženska klapa KUD Salona svojim pjesmama, a program je vodio Joško Vukšić. Dani solinskoga rukometa nastavljeni su u Gradskoj dvorani na Bilankuši.

Nazoćne je pozdravio predsjednik kluba Davor Ćićerić

Predsjednik kluba Davor Ćićerić je u godini velikog klupskog jubileja, proslave 60-tog rođendana, pozdravio goste, prijatelje, generacije igrača i trenera, te sve današnje članove kluba svih uzrasta.
- Ovom prigodom pozdravljam gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića s kojim nastavljamo vrlo uspješnu suradnju iz vremena dok je bio dogradonačelnik zadužen za sport, zatim Blaženka Bobana, našeg bivšeg gradonačelnika, a danas legitimno izabranog zastupnika u Hrvatskom saboru, s kojim smo posljednjih 10-tak godina neizmjerno ugodno surađivali. Pozdravljam Nikolu Tokića, predsjednika SZS, kojemu zahvaljujemo na bezrezervnoj podršci, koju nam pruža u svakodnevnom radu i upravljanju klubom. Pozdravljam i predsjednika i tajnika Rukometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, Joška Čizmića i Stanka Rajkovića, bez kojeg taj Savez ne bi bio što je a posebno zahvaljujem na svim savjetima i razgovorima, koji su mi olakšali upravljanje klubom po velo visokim standardima koje smo sebi zadali. Pozdravljam i predstavnika svih klubova i sportske prijatelje, koji su nam ukazali čast svojim dolaskom i uveličali našu proslavu. Također pozdravljam sve bivše i sadašnje članove kluba, koji su, kao predsjednici, tajnici, članovi tijela upravljanja, dali i daju svoj doprinos razvoju kluba. I na kraju uvoda, pozdrav svim bivšim i sadašnjim trenerima, a posebno bivšim i sadašnjim igračima, koji su u „zadnjih“ 60 godina nosili dres našeg kluba i ponosno predstavljali Solin, nekad diljem bivše države, a zadnjih četvrt stoljeća diljem naše domovine Hrvatske i time doprinijeli da naš 60-godišnjak dostojanstveni stari, a da pritom svakog dana bude sve vitalniji.

O povijesti solinskog rukometnog prvoligaša govorio je predsjednik Ćićerić

Predsjednik Ćićerić je naglasio koliko je rukomet proslavio Hrvatsku, osvajanjem dviju olimpijskih zlatnih medalja, 1996. u Atlanti i 2004. u Ateni, te osvajanjem svjetskog zlata u Portugalu 2003.
Rukomet je u Solinu prohodao 1956. godine i to na nogometnom igralištu, jer tada se veliki rukomet, a tako se zvao, tako i igrao.
- Inače, solinski rukometaši najprije su djelovali kao sekcija Društva za tjelesni odgoj „Partizan“, kako se klub i zvao sve do 1990. godine, od tada nastupa pod imenom RK Solin, a 1994. imenu kluba dodaje se nastavak Transport commerce i klub se naziva Solin TC. To ime klub nosi do 2003. kad se vrača na izvorno samo Solin. Pronalaskom novog sponzora, 2005. godine, klub mijenja ime u RK Solin Intergradnja, da bi 2006. vratio ponovno izvorno ime, koje nosi do današnjih dana.
Početkom 60-tih godina rukometaši tadašnjeg Partizana preselili su se na igralište od crne zemlje pokraj crkve Gospe od Otoka, na tzv. ceneru. Tada su brigu o klubu vodili predsjednik i osnivač Ivan Sesartić Marinčić, te prvi trener Ante Braco Zelić. Nastupalo se u Dalmatinskoj ligi, a okosnicu momčadi činili su Slobodan Kljaković, Ante Grgić, Marin Čerina, Petar Vučica, Slavko Perić, Boris Vukšić i ostali.
Do 1971. godine igralo se na ceneri, a tada se kod nogometnog igrališta Solina izgradilo betonsko igralište na kojem su se u narednih 35 godina odgojile generacije rukometaša, a koje je bilo u uporabi do prije desetak godina. Izgradnjom tog igrališta i svlačionica započeo je i ozbiljniji rad u klubu. Trener Igor Čerina okupio je mladež iz solinskih osnovnih škola, te je rad s mladima postao temelj kluba. Tako je u jesen 1973. okupljena ekipa, koja će dugi niz godina biti na okupu i postizati solidne rezultate u ligama diljem Dalmacije.
Zatim, 1981. godine generacija Marinka Bobana, Kaje Tukića, Ivana Matkovića i drugih, konačno klub odvodi u viši rang, u Hrvatsku rukometnu ligu jug. Dolaze i pojačanja, Mile Peruzović i Mile Čurković, te klub u toj sezoni osvaja četvrto mjesto. Tada započinje, od strane jačih klubova, kupovina solinskih igrača. Davor Brkljačić, Marinko Boban i Kajo Tukić prelaze u Split, a Mile Peruzović u Kaštel Gomilicu. Odlazak ponajboljih igrača dovodi do pada kvalitete i na novi uspon čekalo se niz godina. Do raspada bivše države, RK Solin dvaput je neuspješno nastupao u kvalifikacijama za Drugu saveznu ligu. Uspostavom Hrvatske države solinski rukometaši nastupaju u 1.B HRL, a u sezoni 1994./1995. osvajaju drugo mjesto, koje im omogućava kvalifikacije za 1.A HRL. U tim kvalifikacijama od Solina bila je momčad Osijeka.

Prva HRL i izgradnja dvorane na Bilankuši

Konačno je Solin u sezoni 1996./1997. ostvario svoj najveći uspjeh u povijesti kluba plasmanom u Prvu A HRL, pod vodstvom trenera Ante Plazibata, Kaje Tukića i Nene Rogulja. Trenerima su na raspolaganju bili igrači Mario Perčin, Marinko Boban, Dragan Grizelj, Ivica Mandić, Denis Limić, Hrvoje Sesartić, Slaven Perčin, Branko Medini, Danijel Lozić, Jakša Bužančić, Slaven Sušić, Nikola Veraja, Aleksej Avramovski, Darko Čavka, Damir Saltarić, Robert Puljek, Damir Protić, Siniša Silić i Marko Ljubobratović, a klubom je kao predsjednik upravljao Nikša Bubić. Domaće utakmice u elitnom razredu, Solin je odigravao u Splitu i Kaštel Starome. Bez pravog domaćeg terena, u eliti se plesalo samo jedno ljeto, budući je uslijedio povratak u Prvu B ligu, koja nakon nekoliko sezona nosi novi naziv Druga HRL.
Potom slijedi izgradnja sportske dvorane na Bilankuši, što je omogućilo solinskim rukometašima da konačno na svom, domaćem terenu, počnu postizati sve bolje rezultate.
Novi veliki uspjeh ostvaren je u sezoni 2004./2005., kada se Solinjani ponovno vraćaju u 1.HRL, koju uz Solin čine Zagreb, Medveščak, Osijek, Varteks, Đakovo, Dubrava i Karlovac. U eliti Solin opet ostaje samo jednu sezonu.
U sezoni 2007./2008. Solinjani osvajaju drugo mjesto u Drugoj HRL jug i ulaze u novoformiranu Prvu HRL, koja postaje drugi razred hrvatskog rukometa.
Slijedi 2009. povratak u Drugu HRL jug, koju su igrali sve do ove godine kada smo svjedoci ulaska u Prvu HRL jug, uz nadu da Rukometni klub Solin više nikada neće krenuti nižim rangovima, jer grad Solin i Dalmacija zaslužuju samo najbolje u rukometnom sportu.

Solin dao niz reprezentativaca i dvojicu doktora rukometa

Rukometni klub s Jadra dao je velik broj odličnih igrača, a svojevremeno u klubu su igrali i zlatni olimpijci Petar Metličić i Jakov Gojun, olimpijac Ljubo Vukić, osvajači zlatnih medalja na olimpijskim igrama gluhih Pero Jukić i Mario Bašić, zatim hrvatski reprezentativci Ante Zelić, Tonći Peribonio, Neno Boban, Boris Lisica, Sandro Uvodić, Mario Perčin, Šime Ivić, Josip Božić-Pavletić. Za klub su nastupali i bili treneri i dr. Nenad Rogulj, jedan od rijetkih doktora rukometa u Hrvatskoj, kojem se odnedavno pridružio i Ante Burger obranom doktorske disertacije na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Dakle, RK Solin može se ponositi činjenicom da u svojim redovima ima dvojicu doktora rukometa – zaključio je predsjednik kluba Davor Ćićerić, te je naglasio da rukometni sport u Solinu, kao i u Hrvatskoj ima svijetlu tradiciju i nada se, blistavu budućnost, te je koristio priliku i apelirao na sve čimbenike, koji na bilo koji način mogu pomoći u ostvarenju ciljeva, a oni će im zahvaliti na najbolji mogući način, a to je odgojem novih generacija, te postizanjem što boljih rezultata i upisivanjem imena kluba i grada Solina na sve rukometne karte!

Pripremio: Miro PODRUG
Snimio: Ivica ČAVKA

 

U osmini finala Kupa HRS-a Solin - Dubrava

Redoslijed Prve HRL jug, nakon 10 kola: 1. Dubrovnik 13, 2. Mladi Rudar 13, 3. Split 13, 4. Metković 1963 13, 5. Biograd 13, 6. Karlovac 12, 7. Buzet 11, 8. Kozala 10, 9. Zadar 8, 10. Solin 7, 11. Hrv. Dragovoljac 3, 12. Crikvenica 1.
Drugi dio prvenstva počinje 11. veljače 2017, Solin je domaćin Metkoviću 1963.
Poznati su i parova osmine finala Kupa Hrvatske. Utakmice su na rasporedu 8. veljače 2017.: Solin – Dubrava, Vidovec – Zamet, Nexe – Spačva, Varaždin 1930 – Gorica, Sesvete – PPD Zagreb, Brod – Umag, KTC – Split, Mladi Rudar – Kozala.
M.P.

 

 

 

Pročitano 4061 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr