Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 21 Svibanj 2019 10:58

ŠAH: GŠK SOLIN-CEMEX POBJEDNIK KUPA HRVATSKE 2019.

ŠAH: GŠK SOLIN-CEMEX POBJEDNIK KUPA HRVATSKE 2019. Osvajači KUP-a 2019., Davor Rogić, Vlado Kovačević, Bojan Jurajica, Saša Martinović i predsjednik kluba Rade Protić

U nedjelju, 19. svibnja 2019., u Malom Lošinju je odigrano natjecanje za Kup Hrvatske u šahu. Nakon posljednjeg, 6. kolo, Kupa Hrvatske u šahu momčad GŠK Solin-Cemex osvojila pobjednički trofej.

Nakon niza sušnih godina, posljednji Kup osvojen je 2005., po deveti put Kup seli u Solin, grad pokraj Jadra. U vrlo gustoj završnici odlučivale su nijanse, nogometnim rječnikom, odlučila je gol razlika budući su tri momčadi završile sa po 10 bodova iz šest kola, koje su ovog puta bile na strani popularnih Mravi. U dramatičnom posljednjem kolu, Solin-Cemex je dobio Sesvete i završio svoj nastup sa 10 bodova. Za naslov nam je bilo potrebno da Liburnija u posljednjem kolu ne pobijedi.

Posljednji za stolom su ostali Ivan Šarić (Liburnija) i Mladen Bosiočić (Rijeka) pri neriješenom rezultatu. Na sreću solinskog kluba, pobjedu je odnio Bosiočić, te tako pomogao da Kup ide u Solin a svojoj Rijeci osigurao drugo mjesto. Na kraju Zagreb treći a glavni favorit za osvajanje Kupa Liburnija "samo" četvrta.

Prisjetimo se malo povijesti tada kluba iz Mravinaca, koji su krajam 90-ih i početka 2000-ih, od 1997. do 2005., osvojili sedam naslova prvaka države te osam kupova). U novije vrijeme Klub je osvojio naslov prvaka države 2015. godine te ove godine Kup RH.
- Usprkos relativno malim sredstvima, oslonjeni isključivo na pomoć Grada i trvrtke Cemex, klub se uspio održati u samom vrhu hrvatskog šaha rame uz rame sa velikim gradovima Rijekom i Zagrebom. Uspjeh je tim veći jer je ostvaren samo sa domaćim iskusnim igračima, Kurajicom i Kovačevićem, domaćim povratnikom Cvitanom i domaćim pojačanjima iskusnim Rogićem i mladim Martinovićem – rekao je predsjednik kluba Rade Protić, koji u svom mandatu uz naslov prvaka sada ima i kup.

Pobjednici su igrali u sastavu: Saša Martinović 4,5(6), Ognjen Cvitan 3,5(5), Bojan Kurajica 3(5), Davor Rogić 4,5(6), Vlatko Kovačević 2(2).

POREDAK: Solin Cemex, Rijaka i Zagreb 10, Liburnija, Konaki, Mladost i Sesvete Agroproteinka 8, Mornar, Đakovo, Petar Sedlar Pepe, Končar, Pula i Sloboda 7 bodova,…. 

Miro Podrug

 

 

Pročitano 428 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr