Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Subota, 28 Rujan 2019 07:50

NK SOLIN: Povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana sv. Jeronima 30. rujna

NK SOLIN: Povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana sv. Jeronima 30. rujna NK Solin 2005.-2006.

 Skupna nagrada stogodišnjaku NK Solin

Splitsko-dalmatinska županija 30. rujna slavi svoj Dan i blagdan nebeskog zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima (Jere) Dalmatinca. Svečana sjednica Županijske skupštine održati će se na sam blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2019., u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, na kojoj će se dodijeliti priznanja županijskim laureatima – pet osobnih i skupnih nagrada, tri nagrade za životno djelo i jedna povelja.

Skupnu nagradu će dobiti i Nogometni klub Solin, koji je osnovan 1919., te cijelo stoljeće okuplja mlade i bilježe sjajne rezultate. Danas je član Druge HNL, i zasigurno je klub s najdužim stažem u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

NK Solin je najstariji solinski sportski klub čija je povijest započela 1919. godine pod imenom „Dioklecijan“, a prvi predsjednik kluba je bio Marin Kljaković-Šantić. Od 1924. klub nosi ime Jadro, a od 1931. NK Solin. Odlukom Gradskom vijeća Solina, NK Solin je udruga od posebnog značenja za grad Solin, jer okuplja uz „balun“ najviše dječaka i mladića na području grada Solina, više od 350 u 11 natjecateljskih kategorija. Danas su seniori drugoligaši, a dvije kategorije pioniri i kadeti se natječu u Prvoj HNL.

fizoterapeuti

Uz Jadro je ponikao veliki broj državnih reprezentativaca, igrača prvih liga raznih država, te treneri i izbornici državnih selekcija Leo Lemešić i Stanko Poklepović.

Najveći uspjeh ostvario je u sezoni 1980./81., kada ulazi u Drugu ligu bivše države. U sezoni 2000./01. igraju kvalifikacije za Prvu HNL. Od 1996. Klub je organizator Međunarodnog turnira dječaka Tonči Boban Bebi, a od nedavno i kadetskog Memorijala Petar Kalinić Klija, u znak siječanja na dvije solinske nogometne legende. Ček 18 puta su osvajali Kup Splitskog nogometnog saveza ili Dalmatinske regije, a nekoliko puta igrali u završnici Hrvatskog nogometnog Kupa i Kupa maršala Tita.

U rujnu 2001. ostvaren je san mnogih generacija solinskog nogometnog kluba. Izdana je monografija pod nazivom „Balun pokraj Jadra – Od Dioklecijana do Solin Građe“, čiji je autor Jurica Gizdić, glavni odgovorni urednik Miro Podrug a predsjednik redakcijskog odbora Ante Ljubičić.

M. Podrug

 

 

Pročitano 467 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr