Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 17 Lipanj 2013 08:56

STIPE PLAZIBAT: Bivši igrač Solina, Šibenika i Dugopolja Stipe Plazibat jedan od tri Hrvata u 1. makedonskoj ligi

Može dogoditi da prekinemo iako me trener Tasevski podcrtao među šest igrača

Uz profesionalni nogomet diplomirao na Medicinskom fakultetu u Splitu


 Bivši igrač drugoligaša i Solina i Dugopolja, te prvoligaša Šibenika Stipe Plazibat (24) je prošlu sezonu uspješno odradio u makedonskom prvoligašu Rabotničkom iz Skoplja. On je ogledni primjer da se i fakultetske obveze, mogu uskladiti sa profesionalnim igranjem nogometa, jer je prije dvije godine diplomirao u roku na Medicinskom fakultetu u Splitu, stručni studij fizioterapije.

O nogometnoj karijeri nekadašnji pionir i kadet splitskog Hajduka, koji je na početku ove sezone iz drugoligaškog razreda preselio u makedonsku prvu ligu, je rekao:
- Svakako mi je cilj igrati u elitnom nogometnom razredu, što mi se ovog ljeta ponovno ostvarilo nakon Šibenika i u Makedoniji. Na odmoru sam do 24. lipnja, kad počinju pripreme za novu sezonu Rabotničkog. Osvojili smo četvrto mjesto, pod paskom novog trenera Žikice Tasevskog. Na kraju jeseni bili smo osmi među dvanaest klubova a na proljeće završili kao najuspješnija momčad lige. Došli smo na prag europske lige, prvo mjesto je pripalo Vardaru, drugo Metalurgu, treće Turnovu a peta je bila Skhendija. Na početku je sa mnom bio i Igor Čerina, koje se poslije šestog kola vratio u Solin. Bio sam standardan na poziciji zadnjeg veznog, igrao sam 29 od 33 utakmice. Na toj poziciji sam igrao u hajdukovoj školi, dok me je Stipe Balajić u Solinu gurnuo prema naprijed, poslije i Mario Osibov a Ante Miše u Dugopolju me vratio u vezni red.

O ugovoru, planovima i makedonskoj ligi kaže:
- Potpisao sam dvije sezone, međutim, kako se nismo plasirali u Europu, gazda je rekao da ne zna hoće li naći sponzore za poštivanje primanja, koja su mi veća po ugovoru u slijedećoj sezoni. Može dogoditi da prekinemo iako me trener Tasevski podcrtao među šest prvih igrača za slijedeću sezonu. Stoga treba sačekati rasplet. Ako želim otići mogu se dogovoriti s predsjednikom kluba. Makedonska liga je po kvaliteti između naše prve i druge lige. Sa mnom u klubu igraju povremeni reprezentativci mAkedonije Baže Ilijovski i Krste Velkoski, te nekoliko mladih reprezentativaca U19 i U21. Inače u cijeloj prvoj makedonskoj ligi još su dva igrača iz Hrvatske Domagoj Barač u Driti i Lovre Čirjak u Skhendiju iz Tetova. Što se tiče primanja, i ona su između naše prve i druge lige ali su redovita kao i premije na kraju ciklusa. Isplata je u eurima ili makedonskim denarima.

Reprezentacija Hrvatske je igala prošle godine u listopadu na gradskom stadionu Filip II, gdje je Rabotnički igra domaće utakmice. Naglasio je odličan prijem u glavnom gradu Makedonije.
- Posjetio sam naše reprezentativce u hotelu, jer među njima imam dosta prijatelja iz hajdukove škole a nadasve Perišić s kojim sam generacija. U to vrijeme su moji gosti bili prijatelji iz Solina Vedran Duvnjak i Krešimir Ninčević. U Skoplju sam se izvrsno snašao, ljudi su gostoljubivi i ljubazni a naši navijači me vole. Istina nemao ih puno, jer većina navija za Vardara. Nas gleda do tisuću gledatelje, jedino protiv Vardara je stadion posjećeniji. Grad je dosta siguran, općenito vole nas Hrvate.

O planovima, željama i vezama, kaže:
- Ako mislite na ljubavne veze, ništa ni tamo ni ovamo. Liga nema veliki renome ali nije loša. No, moj cilj je 1.HRL ili druga europska liga s većom kvalitetom. U kolovozu navršavam 24 godine i još mi je na prvom mjestu igra i afirmacija iako i novac usporedo nije nebitan – zaključio je Stipe Plazibat, stanovnik kliške Rupotine, po ocu dugopoljskog podrijetla.


Miro Podrug

 

 

 

 

Pročitano 3155 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr