Privode se kraju radovi I. faze uređenja napuštenog tupinoloma u Majdanu

Radovi koji se provode u sklopu 1. faze projekta „Jadro izvor života“, na prostoru napuštenog tupinoloma u Majdanu, privode se kraju te stvaraju novu vizuru ovog prostora.

Od pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijane Žižić, s kojom smo bili u obilasku, doznajemo kako je u sklopu 1. faze vrijedne oko 5,5 milijuna kuna uređen plato bivšeg tupinoloma, površine oko šest tisuća metara četvornih, te je na njemu uspostavljena škola višestranog razvoja s pet osjetilnih poligona, njuha, okusa, vida, dodira i sluha, a sve to popraćeno je hortikulturnim uređenjem, edukativnom šetnicom i adekvatnom rasvjetom koja u noćnim satima stvara poseban ugođaj.

Uz revitalizaciju tupinoloma, koji predstavlja prvu fazu, u drugoj fazi projekta, sveukupno vrijednog oko 23 milijuna kuna, predviđeno je uređenje i opremanje informacijsko-prezentacijskog centra s info-pultom, suvenirnicom, sanitarnim čvorom, prezentacijskom dvoranom i prostorijom za mrijest mekousne pastrve na mjestu ruševnog objekta položenog uz Dioklecijanov akvedukt, te uređenje manjeg ugostiteljskog objekta, pristupne ceste i parkirališta za posjetitelje s ciljem adekvatne regulacije prometa unutar zaštićenog područja. Nadalje, planirano je i uređenje te opremanje interpretacijskog paviljona mekousne pastrve u prostoru postojećeg bunkera iz II. svjetskog rata koji se nalazi unutar obuhvata rezervata, uz uređenje okolnog partera i poučnih šetnica i mostića – najavila je Žižić dodajući kako je veći dio sredstava za realizaciju ovog projekta osiguran putem EU fondova iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Prema riječima gradonačelnika Dalibora Ninčevića, koji je također sudjelovao u obilasku novouređenog prostora, završetkom cjelokupnog projekta, sredinom 2021., ovaj prekrasni prirodni rezervat postat će atraktivno izletište za Solinjane, ali i za stanovnike okolnih gradova i općina.

Marijana Batarelo Jelavić / Solinska kronika

Scroll to Top Skip to content