U Solinu je i ove godine već tradicionalno obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Nebom iznad Solina i ove je godine, 2. travnja, povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, poletjelo preko 100 plavih balona u znak podrške osobama oboljelima od ovog poremećaja.  Uz članove Udruge „Moje dijete“ u obilježavanju, koje se ove godine odvijalo pod sloganom „Nismo nevidljivi“, sudjelovali su i štićenici samostana Sv. Rafaela te gradonačelnik Dalibor Ninčević koji tradicionalno iskazuje podršku ovakvim akcijama.

U Gradu se trudimo podržati sve aktivnosti usmjerene na podršku osobama s posebnim potrebama kako bi im pokazali da su dio nas, da nisu nevidljivi i da se mogu ravnopravno uključiti u svakodnevni život – poručio je gradonačelnik ističući kako je potrebno više razumijevanja, empatije i podrške društva prema osobama s autizmom.

Sukladno podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je trenutno evidentirano oko 4 tisuće osoba s nekim od poremećaja iz spektra autizma, ali stručnjaci ističu kako ta brojka neprestano raste. Prema riječima psihologinje Karle Babić, vanjske suradnice Udruge „Moje dijete“, sve više je djece kod koje se u ranoj dobi uočavaju određena razvojna odstupanja.

Izuzetno je važno da roditelji to što prije uoče i da se odmah jave u neku od ustanova koja im može pružiti adekvatnu pomoć jer što se prije krene s radom i terapijama rezultati su bolji, djeca više napreduju u onim područjima u kojima postoje odstupanja i lakše se integriraju u društvo – kazala je psihologinja napominjući kako još uvijek nisu znanstveno utvrđeni čimbenici koji uzrokuju autizam, ali da je svijest društva o prirodi ovog poremećaja, zahvaljujući stalnom zalaganju udruga i pojedinaca, posljednjih godina značajno porasla.

Na složenost ovog poremećaja osvrnula se i Ljubica Milković, voditeljica Udruge „Moje dijete“, koja je među ostalim napomenula kako se autizam kao složeni neurobiološki poremećaj uglavnom očituje u ranim godinama te ostaje prisutan tijekom cijelog života. 

Naglasila bih kako se radi o poremećaju koji zahtjeva individualan pristup jer svaka osoba s dijagnosticiranim autizmom ima svoju priču i potrebe koje treba zadovoljiti. Naša udruga trenutno okuplja 235 članova od kojih je njih 50 iz spektra autizma i ono na čemu intenzivno radimo je upotpunjavanje stručnih usluga kojih nedostaje u sustavu. Međutim, uz problem nedostatka stručnog kadra, ono s čime se također nosimo je i nedostatak financijskih sredstava. Naime, u udruzi trenutno imamo 8 stručnih djelatnika i oni zaslužuju adekvatnu nagradu za svoj rad – kazala je Milković upozoravajući i na nedostatak umreženosti i kontrole institucija.

Među okupljenima na Malom Glorijetu bila je i Jasminka Petrić, članica Udruge „Moje dijete“ i majka petogodišnjeg dječaka Bože Jakova oboljeloga od autizma.

Čitav je niz problema s kojima se roditelji svakodnevno susreću, a jedan od najvećih je nedostatak terapeuta. To mogu potvrditi vlastitim primjerom jer zbog nedostatka senzornog terapeuta svakog petka sa svojim djetetom prevalim 300 kilometara zbog odlaska na terapiju u Metković. Uz to što je fizički naporno to je i financijski jako zahtjevno tako da ima puno roditelja koji to svom djetetu, nažalost, ne mogu priuštiti – kazala nam je Jasminka Petrić pozivajući nadležne institucije da naprave određene pomake kako bi djeci i roditeljima olakšali svakodnevicu.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Foto: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content