Održana završna konferencija projekta Solin za sve! – faza II

U Gradskoj vijećnici Grada Solina u utorak, 11. listopada, održana je završna konferencija projekta “Solin za sve! – faza II” u okviru poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena –faza II“.

Gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević obratio se prisutnima i zahvalio partnerima i svima onima koji su sudjelovali u provedbi projekta. Istaknuo je kako među brojnim projektima i programima koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije projekt „Solin za sve!“ mu je jedan od dražih.

-Prije svega jer se pruža mogućnost zaposlenja određenog broja teže zapošljivih žena, a uz to rade nešto iznimno vrijedno. U proteklih godinu dana 15 žena brinulo je o više od sto sugrađana, mahom starijim i nemoćnim – rekao je gradonačelnik i dodao: U tih godinu dana povratne informacije koje sam dobio s terena su iznimno pozitivne. Razvilo se nešto puno više od same skrbi, jedan odnos povjerenja i prijateljstva. I to je ono što je najvrjednije. Također, žene su kroz projekt dobile mogućnost školovati se za dodatna deficitarna zanimanja kao što su cvjećari i slastičari i na taj će način imati priliku pronaći posao u zanimanjima koja su tražena i nakon završetka projekta. Posebno me veseli što je gradu Solinu odobrena i treća faza ovog projekta i što čekamo samo potpis ugovora kako bi žene mogle nastaviti dalje raditi.

Na postignute rezultate projekta osvrnula se i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove čiji Odjel uspješno provodi ovaj projekt:

-U prvoj fazi projekta “Solin za sve” zaposlili smo petnaest žena, a isto toliko i u ovoj drugoj fazi provedbe projekta. Žene su pored brige o korisnicima dijelile i pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština. Nakon tri godine provedbe projekta i žene i korisnici naviknuli su se na sve ono što projekt pruža stoga smo prijavili i treću fazu. Uskoro očekujemo potpis ugovora u kojem bi zaposlenje moglo imati dvadeset žena. Iako će treća faza trajati samo šest mjeseci zbog završetka financijskog perioda koji se financira do 2023., očekujemo da će biti Poziva iz nove financijske perspektive na dostavu projektnih prijedloga za faze četiri, pet, šest…, koje će onda trajati nešto duže – rekla je pročelnica Žižić.

Ovom prilikom solinske žene podijelile su svoja iskustva i istaknule kako osim pomoći pri osnovnim higijenskim potrebama, kućanskim poslovima, odlascima po lijekove ili u trgovinu i sličnih svakodnevnih aktivnosti nekad i samo razgovor sa starijim osobama je ono što im znači puno više od ičega.

-Do sada sam skrbila o sedam obitelji, a s njima sam došla do faze obiteljskih odnosa. Zovu i pitaju kada ćemo ponovno dolaziti kod njih. Oni se vežu za nas, a pogotovo oni koji su sami i nemaju s kim popričati. Svima nam je potrebna njega i pažnja, a njima najviše – kazala je Gordana Kulušić, koja se prijavila na projekt tako da već tri godine radi kao njegovatelj starih i nemoćnih ljudi.

Dragica Jeremić također ima samo riječi hvale za ovaj projekt:  Već treću godinu radim na projektu i meni je to omogućilo puno. Imala sam sedam korisnika i pješice sam ih obilazila – kupala, čistila, pomagala u kući, donosila lijekove. Radila sam sve što je god trebalo i svi su bili zadovoljni, traže me ponovo. Imam i sama već dosta godina, ali guštam raditi ovaj posao, ništa mi nije bilo teško jer sam sve radila s ljubavlju – kaže gospođa Dragica koja završetkom ovog projekta zasluženo odlazi u mirovinu.

Uz Grad Solin partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Split, Podružnica Solin i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split čiji su predstavnici nazočili današnjoj konferenciji kao i Irena Ivanović, Anamarija Burčul te Robert Šarić iz UO za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove koji aktivno sudjeluju u provedbi ovog projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.377.512,80 kuna.  Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (85%) te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Fotografije: Jakov Teklić


Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Solina.
Scroll to Top Skip to content