Osam gradova i općina odabralo je biciklu – i Solin je među njima

Na konferenciji za medije održanoj danas u Banovini najavljen je početak implementacije sustava javnih bicikala u osam jedinica lokalne samouprave kroz projekt „Biraj biciklu!“. Osim na području vodećeg partnera u projektu, Grada Splita, sustav javnih bicikala se širi na područje Trogira, Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja i Dicma.

U svih osam gradova i općina, bit će postavljen 41 novi terminal s ukupno 242 bicikle, od čega 116 klasičnih i 126 bicikli na električni pogon.

„Ponosni smo na činjenicu što je Split grad s najvećim brojem korištenja bicikli u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj projekt promovira zelene politike, dobar je za zdravlje, ali ono što je najvažnije, ovo je zajednički projekt gradova i općina na području urbane aglomeracije što je izuzetno dobar smjer za cijelo područje.“ –  rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak koji je i sam korisnik sustava javnih bicikala, a dodao je i da se nastavlja s razvojem biciklističkih staza u Splitu.

“U Solinu će biti implementirano šest terminala, na više lokacija po gradu s ukupno 38 bicikli (12 električnih i 26 običnih) kako bi svi dijelovi Solina imali alternativni oblik prometne povezanosti prema centru grada i drugim mjestima i općinama. Izgradnja biciklističke infrastrukture nam je svima prioritet prilikom planiranja budućih prometnica i što kvalitetnija povezanost unutar cijele aglomeracije.“  – rekao je gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević, naglasivši i da jedino zajedničkim djelovanjem možemo postizati velike stvari za razvoj urbane aglomeracije i dobrobit svih građana. 

Ulaganje u nove terminale, bicikle i razvoj biciklističkih staza važni su za što sigurniji i kvalitetniji sustav javnih bicikala, a značajnim ulaganjima kroz projekt „Biraj biciklu!“ ovaj dostupniji, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji način prijevoza širi se na čitavo područje Urbane aglomeracije Split.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. Udio Grada Solina u ukupnom iznosu projekta iznosi 1.311.675,00 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 1.049.864,67 kn.

Foto: Grad Split

Scroll to Top
Skip to content