Predstavljen projekt HeritageREVIVED

U petak, 17.9.2021., u Ljubuškom je održano predstavljanje INTERREG IPA projekta HeritageREVIVED koji je usmjeren na rješavanje zajedničkog prekograničnog izazova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a odnosi se na integraciju arheoloških lokaliteta koji se nalaze na perifernim dijelovima gradova u ponudu održivog kulturnog turizma temeljenog na dobrom upravljanju i autentičnim doživljajima posjetitelja. Projektne aktivnosti obuhvaćaju omogućavanje pristupa lokalitetu Rižinice u Solinu, izgradnju i opremanje interpretacijskog centra na rimskom vojnom logoru na Gračinama, konzervatorsko-restauratorske radove na Starom gradu Ljubuški, osuvremenjavanje izložbenog postava muzeja u Ulcinju, izradu VR modela Rižinica, Gračina, Shasa i ulcinjskog muzeja kao zajedničkog proizvoda te prezentaciju i promociju svih lokaliteta i projekta kroz zajedničku medijsku kampanju. Kroz projekt se planira i provedba niza edukacija za djecu i stručnjake iz područja kulturne baštine u svakom od gradova partnera kako bi se razvila briga za baštinu i postigao način upravljanja koji pomiruje očuvanje i turistički razvoj.

Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri: Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora). Projekt će trajati do listopada 2022.

Grad Solin će kroz ovaj projekt omogućiti pristup važnom arheološkom lokalitetu Rižinice koji do sada nije bio dostupan zbog urušavanja dijela ceste Solin – Klis.

– Riječ je o projektu koji ima veliko simboličko značenje za Solin, ali i za cijelu Hrvatsku i povijest naše zemlje. Naime, na lokalitetu se nalazi benediktinski samostan iz 9. stoljeća kojeg je podigao knez Trpimir, gdje je pronađen odlomak s njegovim imenom. Do sad nije bio pristupačan, a ovime ćemo osigurati prilaz lokalitetu i samim time njegovu bolju prezentaciju. Nama u Solinu je baština iznimno važna i zahvaljujući europskim projektima kao što je ovaj, imamo priliku valorizirati je. Hvala Županijskoj upravi za ceste što sudjeluje u projektu i što će izgraditi pristup, odnosno odmorište, hvala Gradu Ljubuškom i agenciji HERAG s kojima nam je ovo drugi projekt prekogranične suradnje i već smo uspostavili kvalitetan partnerski odnos, te hvala općini Ulcinj – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Solina Ivica Rakušić.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Grada Solina i ni u kojem slučaju ne predstavlja stavove Europske unije.

Scroll to Top Skip to content