Privodi se kraju realizacija druge faze projekta “Jadro – izvor života”

Gradonačelnik Dalibor Ninčević obišao je u pratnji novinara prostor uz izvor rijeke Jadro na kojem je u tijeku realizacija druge faze EU projekta „Jadro izvor života“ vrijednog nešto više od 24 milijuna kuna od kojih EU sufinancira oko 19 milijuna. Razdoblje provedbe je od 1. listopada 2016. do 30. prosinca 2022., a vodeći partner na projektu je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko – dalmatinske županije “More i krš”, dok je Grad Solin zajedno sa solinskom Turističkom zajednicom projektni partner na istom.

Riječ je o poprilično zahtjevnom zahvatu kada je u pitanju financijski dio, kao i samo izvođenje, ali evo došli smo do faze kada se već vide konture budućeg izletišta. Radovi bi trebali biti dovršeni krajem kolovoza, dok bi se cjelokupni projekt trebao zaključiti do kraja ove godine – kazao je Ninčević dodajući kako je uistinu važno još jednom naglasiti da je 80 posto ukupne vrijednosti projekta financirano sredstvima Europske unije.

Zahvaljujući ovom projektu građani Solina, ali i brojni gosti, dobit će jedno iznimno uređeno izletište s brojnim sadržajima za sve generacije, prezentacijskim centrom mekousne pastrve, info pultom i mrijestilištem, pečenjarnicom, balotištem, dječjim igralištem i uređenim parkiralištem. Kad govorimo o parkiralištu moram reći da već sada, s obzirom da očekujemo uistinu velik broj posjetitelja, razmišljamo o otkupu još jednog zemljišta na kojem bi se uredila dodatna parkirališna mjesta, u prvom redu namijenjena autobusima – kazao je gradonačelnik najavljujući kako bi izletište do kraja ove godine trebalo biti otvoreno za posjetitelje.

U obilasku je sudjelovala i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina koja je među ostalim istaknula kako se od prije navedene ukupne vrijednosti projekta oko 15 milijuna kuna odnosi na realizaciju druge faze.

Preostali dio sredstava uložen je u prvu fazu projekta, uređenje tupinoloma koji je sastavni dio ovog prostora – objasnila je pročelnica Žižić iznoseći detaljnije podatke o budućim sadržajima izletišta.

Kao što je gradonačelnik već rekao riječ je o sadržajima za sve generacije pa će tako Interpretacijski centar mekousne pastrve biti namijenjen djeci, odnosno njihovoj edukaciji o prirodnoj baštini, a posebno uzbuđenje očekuje ih u prostoru nekadašnjeg bunkera u kojem će se smjestiti interaktivni pod s ribicama koje plivaju.

Nadalje, u posjetiteljskom centru, u kojem će biti dostupne sve informacije o ovom području, zainteresirani će imati prilike pogledati edukativni film vezan uz projekt. Već smo spomenuli kako će posjetiteljima biti na raspolaganju i manji ugostiteljski objekt, kao i javni wc kojeg do sada nije bilo, a tu je i balotište za one nešto starije i igralište za najmlađe – kazala je pročelnica Žižić dodajući kako čvrsto vjeruje da će ovaj prostor postati omiljeno izletište Solinjana, ali i stanovnika okolnih gradova i općina.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić i Grad Solin

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Scroll to Top
Skip to content