U solinskoj Gradskoj vijećnici upriličeno potpisivanje ugovora o sufinaciranju podstanarstva za 23 obitelji s područja grada Solina

Posebno emotivno bilo je danas u solinskoj Gradskoj vijećnici tijekom potpisivanja ugovora o sufinanciranju troškova podstanarstva u 2023. dodijeljenih u sklopu dvaju javnih poziva, jednog objavljenog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, te drugog za kojeg su sredstva osigurana u proračunu Grada Solina.

Zbog poprilično zahtjevnih kriterija propisanih od strane Središnjeg državnog ureda većina obitelji ne bi ostvarila mogućnost sufinanciranja stoga je Grad odlučio u svom proračunu osigurati određena sredstva koja bi se dodjeljivala po nešto blažim kriterijima – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević dodajući kako su u konačnici pristigla ukupno 23 zahtjeva od kojih se šest odnosilo na poziv Središnjeg ureda, a 17 na poziv upućen od strane Grada.

Budući je po svakom pozivu bilo predviđeno 10 korisnika očito je kako su još uvijek otvorena 4 mjesta za sufinanciranje koje provodi Središnji državni ured stoga koristim priliku pozvati sugrađane koji se nisu prijavili, a ispunjavaju uvjete da do kraja ove godine podnesu zahtjev  kako bi ostvarili navedeno pravo. Istovremeno smo sredstva predviđena od strane Grada, ukupno 21,600 eura povećali za dodatnih 13 tisuća eura kako bi osigurali sufinanciranje za svih 17 prijavljenih, jer su svi ispunjavali propisane uvjete  – kazao je gradonačelnik dodajući kako maksimalni iznos sufinanciranja po obitelji iznosi 180 eura mjesečno, odnosno 2,160 eura godišnje.

Nažalost, iz razgovora s korisnicima vidimo da ima slučajeva kada su obitelji i nekoliko desetljeća u podstanarstvu jer nisu imali mogućnosti na drugi način riješiti svoje stambeno pitanje. Mi smo kao Grad doista nastojali propisane mjere prilagoditi stvarnim potrebama naših građana i svakako ćemo nastojati i u sljedećoj proračunskoj godini osigurati sredstva za ovu namjenu. Možda iznos kojeg dobivaju i nije tako velik, ali siguran sam da im jako puno znači i da će im u određenoj mjeri olakšati kućni budžet – istaknuo je gradonačelnik napominjući kako je svjestan činjenice da ovo nije trajno rješenje.

Kao Grad definitivno razmišljamo, a to su danas neki od potpisnika i sami predložili, da u suradnji s Ministarstvom osiguramo državno zemljište na kojem bismo izgradili određen broj stambenih jedinica koje bi davali u dugoročni najam našim sugrađanima – najavio je Ninčević.

Potpisivanju ugovora nazočila je i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i Europske fondove, koja je među ostalim naglasila kako će svim korisnicima sredstva za sufinanciranje podstanarstva biti isplaćena retroaktivno od 1. siječnja ove godine.

Među potpisnicima ugovora bio je i 78-godišnji Ante Petrušić koji s obitelji već 39 godina živi u podstanarstvu i kojeg je ova gesta Grada Solina uistinu ganula.

Nemam dovoljno riječi da izrazim zahvalnost koju osjećam jer svaka pomoć nama koji živimo u podstanarstvu uistinu puno znači posebno u ovoj „pandemiji“ porasta cijena – kazao je barba Ante dodajući kako osobno nije imao negativnih iskustava s najmodavcima te da je živeći u podstanarstvu tijekom godina stekao brojna prijateljstva.

Netko će se možda čuditi i reći da sam ostario, a nisam riješio stambeno pitanje, ali doista nisam mogao jer nikada nisam bio kreditno sposoban. Ovako sam dao veliki novac i na kraju opet nemam ništa – požalio se barba Ante dodajući kako bi volio da Grad pokrene izgradnju socijalnih stanova kako bi barem mladi, koji su danas zajedno s njim bili na potpisivanju ugovora, imali svjetliju budućnost.

Pomoć u podmirivanju troškova najma razveselila je i 36-godišnju Ivanu Alilović, samohranu majku koja već devet godina živi u podstanarstvu.

Hvala Gradu što nam je pružio ovu potporu i nadam se kako će i u budućnosti biti ovakvih programa jer nije lako svaki mjesec izdvojiti sredstva za najam koji je iz godine u godinu sve veći – kazala je Ivana Alilović ne skrivajući radost i zahvalnost koju su ovom prilikom iskazali i ostali potpisnici ugovora.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content