U Solinu prije planiranog roka završena izgradnja optičke internetske mreže sufinancirane iz EU fondova, gotovo 3 tisuće kućanstava ima najmoderniji fiksni pristup internetu

U srijedu, 28. lipnja u Gradu Solinu predstavljen je završetak projekta izgradnje širokopojasne fiksne mreže nove generacije koju je izgradila A1 Hrvatska. Tako je Solin postao prvi grad u kojem je izgrađena optička mreža uz pomoć EU fondova i to prije planiranog roka.

Uz gradonačelnika Dalibora Ninčevića i pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijanu Žižić, predstavljanju su nazočili i predstavnici tvrtke A1 Hrvatska.

Prvi korisnici u Solinu već surfaju gigabitnim brzinama na najmodernijoj infrastrukturi temeljenoj na FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home). Izgrađena je pet mjeseci prije službenog roka, a ukupna ulaganja su veća od 2,1 milijuna eura.

“To je iznimno važan projekt za naš grad jer je u njemu sve više mladih obitelji te poduzetnika kojima je važna velika jačina interneta. Grad je odradio sve pripremne radnje, skenirao stanje na terenu i dostavio podatke Ministarstvu regionalnoga razvoja koje je raspisalo javni poziv na kojem je kao najpovoljniji ponuditelj za područje Grada Solina odabrana tvrtka A1. Naglasio bih da smo kroz sve faze realizacije projekta imali odličnu suradnju. Iznimno sam zadovoljan što je projekt realiziran prije predviđenog roka tako da oko 3000 kućanstava na području našeg grada ima mogućnost spajanja na brži internet, odnosno direktan pristup brzinama većim od 30 Mb/s. Odgovorio bih ovom prilikom i na pitanje koje nam građani često postavljaju, a vezano je uz odabir operatera. Naime, s obzirom da se radi o projektu financiranom sredstvima EU fondova svako kućanstvo, bez obzira s kojim operaterom ima ugovorenu uslugu, a uz uvjet da mu je brzina interneta do 30 Mb/s, ima pravo zatražiti besplatno spajanje. Uz to bih istaknuo da smo prije nekoliko godina napravili detaljnu analizu stanja međutim grad se u međuvremenu izgradio te ima dosta kućanstava koja nisu obuhvaćena. Oni mogu očekivati da se i njima kroz 2024. pruži takva mogućnost” – kazao je gradonačelnik Ninčević.

“Danas u Solinu imamo gigabitnu mrežu, koja do sada nije postojala. Građani  dobivaju optički, gigabitni priključak za sigurni i pouzdani pristup internetu. Hvala svim partnerima, a posebno gradskoj upravi Solina i gradonačelniku Daliboru Ninčeviću na podršci kako bismo u tako kratkom roku izgradili infrastrukturu. Grad Solin primjer je kako se ovako veliki i važni infrastrukturni projekti mogu brzo realizirati uz podršku lokalne samouprave“. – rekao je Vladimir Skender, direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom u A1 Hrvatska,

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva ‘Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima’. Za sve dodatne upite, kao i povezivanje kućanstva na gigabitnu mrežu građani Solina mogu se javiti na mail adrese ili kontakt brojeve: marko.domic@a1.hr 091/ 2497 113 i antonio.rajkovic@a1.hr 091/2490 119.

Scroll to Top
Skip to content