U Solinu uspješno održana međunarodna konferencija “Zelena mobilnost”

Sustav pametnih javnih bicikala i u Solinu

Međunarodna hibridna konferencija “Zelena mobilnost” održala se u petak u solinskom hotelu Salona Palace u okviru prekograničnog projekta SUTRA (Sustainable Transport in Adriatic Coastal Areas and Hinterland) kojeg provodi Splitsko – dalmatinska županija u partnerstvu s nekoliko gradova i općina s područja Hrvatske i Italije. Projekt je vrijedan 2.897.500,00 eura.

Prije samog početka konferencije Anđelko Katavić, pročelnik za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, rekao je kako se iz tog EU projekta isfinanciralo za područje županije 34 obične bicikle i 12 električnih, šest potpuno opremljenih biciklističkih stanica i i jedna e-punionica od 50 Kw u Dugopolju za tri električna vozila.

– Sufinancirane su i ovakve konferencije, a naša je želja, o čemu pregovaramo s našim partnerima, da u narednom vremenskom periodu, 2021. – 2027., kapitaliziramo ovakav projekt na više općina i gradova, da osvijestimo naše načelnike i gradonačelnike da nam ne trebaju auta u centru mjesta već bicikle. Vjerujte, odkad smo počeli s ovim projektom električnih bicikli kao županija, otvorili smo oči općinama i gradovima. Naročito se u Splitu događa čudo što se tiče njihovih korištenja – kazao je Katavić.

Pročelnica za opće poslove Općine Klis Mila Perić, izjavila je kako je projektom zadovoljna lokalna samouprava, ali i njeni građani.

– Najbolji pokazatelj da je to tako je prazan terminal, što znači da se bicikle koriste. Radi se o četiri klasične i dvije električne bicikle. Smještene su podno Kliške tvrđave pa dobro dođu i za fluktuaciju turista,  da se bolje upoznaju sa prirodnim i kulturnim znamenitostim na području općine – rekla je Perić i zahvalila se Splitsko – dalmatinskoj županiji što je prepoznala važnost ovog projekta i što će se u budućnosti više koristiti alternativnim sredstvima kretanja.

Zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić, kazao je kako je Solin dobio bicikle i kroz još jedan projekt financiran iz EU.

– Solin ima sad 30-tak bicikli, klasičnih i električnih. Njima ćemo povezati Mjesne odbore i na taj način omogućiti komunikaciju građana i doprijeniti smanjenju emisije štetnih plinova. Gradu Solinu je jako važno raditi na obnovljivim izvorima energije, na toj zelenoj tranziciji jer smo grad koji je bio naročito opterećen naslijeđenom industrijom, cementnom, Salonitom, ranžirnim kolodvorom itd. Transformacija od tog sivila prema gradu koji svoj razvoj temelji na turizmu, valorizaciji kulturne baštine i novim tehnologijama je već počela – naglasio Rakušić priznavši sam kako kilometar do posla pređe pješke.

Projektom SUTRA na području Splitsko-dalmatinske županije implementirane su pametne stanice za bicikle (bike-sharing sustav) koje uključuju info stup, dvije smart električne bicikle sa stalcima za punjenje i četiri smart klasična bicikla sa stalcima u Hrvacama, Otoku, Sinju, Solinu i Klisu te e-punionice za vozila od 50 Kw s tri različita priključka u Dugopolju. Ukupna vrijednost ove investicije Splitsko-dalmatinske županije je 200.759,77 eura.

U sklopu održivog transporta na jadranskim priobalnim područjima i zaleđu, projekt Sutra promiče multimodalnost prijevoza putnika na programskom području putem zajedničkog osmišljavanja koncepata održive urbane mobilnosti i novih prekograničnih veza provedbom djelovanja koja su usmjerena na poboljšanje upotrebe alternativnih elektroničkih prijevoznih sredstava koja bolje povezuju obalu i zaleđe.

U projektu sudjeluju lokalne samouprave iz Italije; Caorle, Chioggia, Ravenna, Friulane, Pescare, Institut sociologije u Gorizii, a s naše strane Jadrana Splitsko – dalmatinska županija, Poreč, Vodnjan i Split.

A na samoj konferenciji uvodna izlaganja i prezentacije EU projekata održali su za:
EU projekt Sutra – Enzo Lazzarin, vodeći partner projekta,  EU projekt E-chain – Marco Cocciarini, Brusutti S.R.L., EU projekt Deep Sea – Marjan Dumanić, JU RERA SDŽ,  EU projekt Mimosa – Ornella Jadreškić, Lučka uprava Split, Integracija električnih bicikli – Damir Jakus, prof.dr.sc., Sveučilište u Splitu – FESB Zavod za energetiku, Projekt “Biraj biciklu” – Toni Jerković, Grad Split.

Izvor: dalmacijadanas.hr

Scroll to Top
Skip to content