U tijeku radovi na uređenju Doma kulture Zvonimir i suvenirnice

U lipnju 2023. godine započeli su radovi na uređenju Doma kulture Zvonimir i suvenirnice koji se provode u sklopu projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ (ref. br. KK.06.1.1.08.0001) financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine.

Dom kulture Zvonimir Solin objekt je izgrađen od strane Sokolskog društva, čija je gradnja započela u razdoblju prije I. svjetskog rata, a svoja vrata je otvorio 1931. godine. Sokolski dom služio je za širenje širokog spektra aktivnosti sokolskog društva: od tjelovježbi do nastupa sokolske limene glazbe, muškog pjevačkog zbora i glumačke sekcije. Tu su se održavala brojna predavanja, društveni plesovi, dječje zabave, dramske i kino predstave. Dom Zvonimir je i dan danas kultno mjesto solinske kulturno-umjetničke scene, kao i centar javnih i društvenih događanja. Objekt je to u kojem djeluje Javna ustanova u kulturi Zvonimir sa svojom nakladničko – izdavačkom, izložbeno – galerijskom te glazbeno – dramskom djelatnošću. Nakon gotovo stoljeća svog postojanja objekt uistinu vapi za obnovom.

Ovom sveobuhvatnom adaptacijom objekt će osuvremeniti izgled pri čemu će se velika pažnja pridavati autentičnosti prostora, prilagodbi prostora osobama smanjene pokretljivosti, energetskoj učinkovitosti te prvoklasnoj kvaliteti opreme buduće dvorane Doma Zvonimir s pratećim prostorijama, a u svrhu pružanja izuzetnog doživljaja budućim posjetiteljima i korisnicima prostora. Osim navedenog, adaptirati će se i gradski prostor, koji je nekoć funkcionirao kao suvenirnica i prostor za rad Turističke zajednice Grada Solina prije preseljenja na Glorijet, a koji će ubuduće osim za prodaju suvenira imati i ulogu izložbenog prostora.

Cilj projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ je revitalizacija kulturne baštine osiguranjem dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u 7 različitih gradova i općina. U sklopu predmetnog projekta već je u 2021. godini svoja vrata otvorila i obnovljena utvrda Gradina, na kojoj su se već odvijale brojne manifestacije u ljetnim i zimskim mjesecima, a izgrađene su i druge otvorene ljetne pozornice na lokacijama kulturne baštine partnera na projektu.

Gradina – uređena u sklopu projekta “Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split”

Navedeno će doprinijeti povećanju stupnja očuvanosti i uređenja tih atrakcija, postojeće sadržaje osuvremeniti i približiti posjetiteljima, uz podizanje kvalitete prezentacija kulturne baštine i njezino dugoročno i održivo korištenje namijenjeno stanovnicima urbane aglomeracije Split i svim posjetiteljima izvan tog područja. Grad Solin je vodeći partner na projektu, a projektni partneri su Turistička zajednica Grada Solina, Općina Klis, Grad Omiš, Općina Dugopolje, Grad Kaštela, Općina Lećevica te Grad Trogir. Vrijeme provedbe projekta je od 08.08.2018. godine do 30.12.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 32.750.759,23 HRK od čega je EU sufinanciranje 27.838.145,30 HRK.

Fotografije: Dom kulture Zvonimir – radovi u tijeku

Fotografije: Dom kulture Zvonimir – budući izgled

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Solina.

Scroll to Top
Skip to content