Uspješno završen projekt “Solin za sve!”

S jučerašnjim danom završila je provedba projekta Solin za Sve!, prijavljenog i odobrenog kroz poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“.

Zahvaljujući projektu “Solin za sve!” 15 žena pripadnica ranjivih skupina s područja grada Solina zaposleno je na dvije godine. Cilj projekta je porast stope zapošljavanja, reduciranje razine siromaštva žena i njihovih obitelji te posljedično povećanje kvalitete življenja i socijalne inkluzije pripadnica ciljne skupine kao i krajnjih korisnika. Provedbom projekta se, osim zapošljavanja, ciljnoj skupini omogućilo i povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz dodatno usavršavanje za posao njegovateljica, kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Osim toga, u projekt je kroz dvije godine bilo uključeno 105 korisnika kojima se pružala pomoć u njihovim kućanstvima, kao što je pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pripremi obroka i održavanju čistoće stambenog prostora te pružanje podrške kroz razgovore i druženje. Korisnici su starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Solina kojima je potrebna potpora i podrška u svakodnevnom životu. Također, tijekom projekta su dobivali pakete osnovnih higijenskih potrepština, a ukupno ih je podijeljeno 1800.

Osim navedenih aktivnosti, kroz projekt su zaposleni i koordinator i administrator projekta u Gradu Solinu, a čija se plaća financirala iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Za potrebe realizacije projekta, nabavljeno je 15 gradskih bicikla kako bi se jednostavnije i brže obavljale aktivnosti i kretalo između korisnika.

Projekt „Solin za sve!“ proveo je Grad Solin zajedno s partnerima Centrom za socijalnu skrb Split Podružnicom Solin, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Regionalnim uredom Split, Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete Solin i Društvom multiple skleroze – Split. Sve aktivnosti su u cijelosti financirane iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta je 2.714.210,00 kuna.

Projekt je u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da su se kao sudionice aktivnosti uključile žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje su skrbile o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Povedbom ovog projekta prepoznata je potreba pomaganja u zajednici te je Grad Solin, s ciljem nastavljanja aktivnosti, podnio prijavu za drugu fazu projekta “Solin za sve! – faza II” na poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“. 

U ponedjeljak 1. veljače 2021. godine održana je završna konferencija projekta, a kako nam je bilo u provedbi aktivnosti pogledajte u videu u nastavku.

Scroll to Top Skip to content