Usvojen Proračun Grada Solina za 2021. godinu

Održana je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Solina, najvažnija točaka dnevnog reda bila je prijedlog Proračun Grada Solina za 2021. godinu i njegovu projekciju za 2022. i 2023. godinu.

Prihodi konsolidiranog proračuna grada Solina za 2021. godinu, planiraju se u iznosu od 167 milijuna kuna što u odnosu na prihode planirane Izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu predstavlja povećanje od nešto više od 5,8 milijuna kuna ili 3,46 %.

Najveće povećanje prihoda proračuna za 2021. godinu planirano je od strane EU projekata i to za 32 milijuna kuna.

  • – Proračun je iznimno razvojan, poticajan i socijalno osjetljiv – kazao je u svom uvodu gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević tijekom obrazloženja te dodao – Najveći iznos izdataka, 62 milijuna kuna ili skoro 36% ukupnog iznosa, planiran je u programu investicija, od toga 32 milijuna kuna za projekte koji su financirani europskim novcem – kazao je gradonačelnik Ninčević navodeći kako unatoč  pandemiji korona virusa u ovoj godini projekt uređenja ljetne pozornice Gradina koji je bio jedno vrijeme prolongiran bit će gotov do idućeg Solinskog kulturnog ljeta. – Za projekt uređenja Glorijeta upravo ovih dana je izdana građevinska dozvola, uskoro raspisujemo javnu nabavu, te početkom iduće godine planiramo započeti s gradnjom. Za drugu fazu projekta Jadro izvor života također uskoro očekujemo izdavanje građevinske dozvole kako bi se mogla raspisati zahtjevna javna nabava i u ožujku 2021. godine započeti radovi na drugoj fazi. – kazao je gradonačelnik Ninčević navodeći kako se projekti koji su bili planirani u 2020. godini nisu realizirani planiranom dinamikom upravo zbog navedene situacije uvjetovane korona virusom.

Kroz Proračun Grada Solina za 2021. vidljiv je i završetak Vrtićkog centra Priko vode za kojeg se planira otvaranje krajem siječnja 2021., a očekuje nas i nastavak izgradnje vrtića i javnih sadržaja kroz projekt Centar Rupotina i uređenje postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta.

Ovdje je važno je navesti kako je Nezavisna lista mladih Solin podnijela devet amandmana, dok je stranka Bolji Solin podnijela četiri amandmana na Proračun Grada Solina za 2021. godinu i njegovu projekciju za 2022. i 2023. godinu, od čega je gradonačelnik Ninčević nakon obrazloženja prihvatio jedan amandman NLM Solin, a riječ je o izgradnji Street workout vanjskog vježbališta u Kučinama.

Kroz Proračun za 2021. vidljiva su planirana uređenja i rekonstrukcija prometnica na području grada, posebno onih u blizini škola i to proširenje Ulice sv. Nikole, rekonstrukcija Ulice Kliški put, izgradnja nogostupa u Ulici braće Radića  do nove škole.

Nadalje, Proračunom za 2021. predviđeno je povećanje sredstava Vatrogasnoj zajednici grada Solina u iznosu od 240.000,00 kuna, riječ je o sredstvima za zapošljavanje dva profesionalna vatrogasca, jedan za potrebe DVD Solin, jedan za DVD Vranjic.

Proračunom za 2021. je predviđen nastavak financiranje DV Cvrčak i nastavak sufinanciranja privatnih vrtića i poticanja poduzetništva. Osigurana su sredstva za nastavak stipendiranja darovitih učenika i studenata, ali i onih koji se školuju u deficitarnim zanimanjima, kao i pomoć đacima i studentima s invaliditetom te postdiplomce. U proračunu za 2021. osigurana su i sredstva u iznosu od milijun kuna za nabavku radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, sredstava za isplatu mjesečnih naknada za obitelji s četvero i više djece, mjesečnu potporu roditeljima koji koriste porodiljni dopust od 1 do 3 godine života djeteta. Što ukupno iznosi više od 9 milijuna kuna za čitav niz mjera i programa s ciljem zaštite pojedinca i obitelji.

Scroll to Top
Skip to content