Grad Solin ostvario najveći postotni rast u povlačenju EU fondova

Ovih su dana objavljeni rezultati analize FINA-e o sredstvima povučenima iz fondova Europske unije od strane gradova u Republici Hrvatskoj i to za razdoblje od 2017. – 2020. godine. Jedan od rezultata analize pokazao je kako je najveći ostvareni postotni rast u spomenutom razdoblju ostvario Grad Solin i to za oko 43 000 posto.  

U Solinu je trenutno u provedbi desetak projekata, a svakako je važno istaknuti projekt uređenja ljetne pozornice i utvrde Gradina (vrijednost 7.5 milijuna kuna) koja je otvorena ovo ljeto i na kojoj je održan cijeli niz raznih izvedbi čime je inače bogati kulturni program dobio moderan iskorak te prostor u kojem se prošlost i sadašnjost isprepliću i nadopunjuju u posebnoj atmosferi. U tijeku su radovi izgradnje i uređenja novog manjeg multifunkcionalnog objekta javne namjene s pratećim sadržajima u samom centru grada – Glorijet (vrijednosti 5.5 milijuna kuna), kojim će se promijeniti vizura centra i doživljaj ulaza u grad. Uskoro započinju radovi na uređenju izletišta na izvoru rijeke Jadro – Jadro izvor života (vrijednost 14.5 milijuna kuna), a koje će po završetku postati nova atrakcija za turizam i razonodu kroz interpretacijski i prezentacijski centar te ostale zabavno rekreacijske sadržaje. U pripremi je i izgradnja Kulturnog centra (vrijednost 10 milijuna kuna) te uređenje prostora za poduzetnike početnike. Uz veliki broj infrastrukturnih projekata u provedbi je i čitav niz projekata iz socijalnog programa usmjerenih na sve dobne generacije i skupine.

“S obzirom na povijest Solina te bogatu kulturnu i prirodnu baštinu u pripremi projekata stavljamo naglasak na dodatno poboljšanje prezentacije, dodavanje novih sadržaja te valorizacije brojnih lokaliteta i područja od posebne važnosti i zaštite, a kako su nam u naslijeđe ostala i područja napuštene industrije, projekti koje pripremamo odnose se i na sanaciju brownfield područja. Svakako je u planu održavanje i daljnja prijava projekata iz segmenta socijalnih programa i poziva”, rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Gradu Solinu je svakako cilj što veći broj projekata realizirati sredstvima EU fondova. I prethodne, ali i novoplanirane prijave otvaraju mogućnost realizacije projekata koje bi teško postale sastavni dio financiranja iz redovnih sredstava proračuna. “Nažalost zbog svrstavanja u visoki stupanj razvijenosti neki od poziva su nam nedostupni ili po njima teško možemo ostvariti financiranje obzirom na bodovni prag. Proces pripreme i provedbe projekata dosta je izazovan, a dosadašnjim rezultatima smo zadovoljni s obzirom na iznos ugovorenih i realiziranih sredstava i projekata, ali i činjenica da za sada nemamo financijskih korekcija, govore u prilog tome da smo na dobrom putu”, zaključio je gradonačelnik.

Scroll to Top Skip to content