U Gradini održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Solina

U prigodi blagdana Male Gospe i Dana grada Solina, u Gradini je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća, a prethodilo je polaganje vijenaca pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom Otoku. Sjednici su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa izaslanstvom, izaslanik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, izaslanik Vlade i župan Blaženko Boban, uzvanici, vijećnici, predstavnici gradova, općina i institucija te nagrađeni.

Svečanu sjednicu otvorio je Ivan Andabak, predsjednik Gradskog vijeća. Pozdravivši sve prisutne, s izrazitim ponosom je govorio o Solinu, tradiciji i kako mogu biti uzor svima. „Pred nama koji obnašamo političke dužnosti velika je odgovornost jer ne možemo i ne smijemo izgubiti povjerenje građana. Upravo su oni ti koji su nam dali zadatak unaprijediti ovaj grad i učiniti ga mjestom dostojnim svakog građanina.”

Gradonačelnik Dalibor Ninčević podsjetio je kroz video projekciju na najvažnije projekte u posljednjih godinu dana te ukazao na činjenicu da bez obzira što gradonačelnik, kao nositelj izvršne vlasti dolazi iz jedne političke opcije, a većinu u Gradskom vijeću čine predstavnici iz više različitih opcija vjeruje da je prosperitet grada jedina opcija svih, a daljnji razvoj svima zajednički cilj koji nema alternativu. „Ponosan sam i zahvalan što su građani prepoznali moj dosadašnji rad i ponovno mi povjerili časnu i odgovornu dužnost vođenja našeg Solina“, rekao je ovom prilikom.

Govor je održao i Blaženko Boban, u ime izaslanika Hrvatskog sabora i Vlade RH koji je između ostalog poslao poruku predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti: „Kavu ne mora nitko piti, niti na misi biti skupa, ali voljeti Solin moramo. To se od svih nas i svih onih koji obnašaju dužnost u gradu Solinu očekuje i nadam se da će tako i biti.”

Vrlo inspirativan govor je imao i predsjednik Milanović koji nije štedio riječi hvale za Solin te ukazao na važnost da čuvamo svoju naciju, slogu, da živimo u miru i razumijevanju sa svojim susjedima i s onima koji su druge vjere i možda nekih drukčijih političkih uvjerenja u našoj zemlji. „Budimo svjesni da gradimo Hrvatsku za cijelu sljedeću generaciju, da smo ulaskom u Europsku uniju dali jedan značajan dio svoje suverenosti, ono za čega su naši branitelji, naši vitezovi poginuli. To je veliki dug, time moramo upravljati razumno i u vlastitom interesu kao što čuvate svoj grad ili svoju obitelj, sebično. Tako treba čuvati i voditi Hrvatsku. Unesite u svoj rad zanos, ljubav i poštovanje“, na kraju je poručio predsjednik Milanović.

Dodijeljene su i nagrade povodom Dana grada koje su uručili gradonačelnik Dalibor Ninčević i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak. Nagradu za životno djelo dobio je posthumno rukometni trener Ante Božić – Ćoni. Osobne nagrade za proteklu godinu dobili su posthumno doc.dr.sc. Željko Ninčević te olimpijci Marija Marović i Luka Plantić. Kolektivne nagrade za 2021. godinu pripala je Bratovštini sv. Luke i Klapi Krunik.

„Ponosni smo što kao grad imamo tako vrijedne i uspješne sugrađane. Zahvaljujem im na ustrajnom radu i nesebičnom davanju za opće dobro“, izjavio je gradonačelnik Ninčević.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Gradski mješoviti zbor, Saša Jakelić, Kvartet Gradske glazbe Zvonimir Solin, Klapa Krunik Kučine, Folklorni ansambl KUD-a „Salona” i Tedi Spalato. Sjednica koju je moderirala Edita Lučić Jelić završila je tradicionalnim spektakularnim vatrometom.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content