Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj “Dani hrvatskog kulinarstva” održala se od 4.-8. travnja 2022. u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.
Ljubav prema hrani i kuhanju je ono što povezuje sve natjecatelje, ocjenjivače, predavače i posjetitelje ove manifestacije. Nakon dužeg vremena stanke zbog epidemiološke situacije, napokon su se ponovno okupili kako bi pokazali svoju kreativnost, znanja i vještine.
Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja bili su 9. Državno prvenstvo slastičara, 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d’Or-Croatia 2022 te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.
Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije je s 3 natjecatelja predstavljala svoju županiju i grad Solin, a kući su se vratili s 2 osvojene bronce i diplomom. Nagrada je to za njih i njihovog mentora Antu Ojdanića, predsjednika Udruge, koji su se marljivo pripremali za ovo natjecanje.
Josip Buzov, Mateo Božić Jandrić i Ivan Ursić su broncom nagrađeni u ekipnoj kuharskoj kategoriji ‘Hladni eksponat’ u pripremi svečanih hladnih plata. Za pripremu menija u tri slijeda u kategoriji ‘Hrvatska kulinarska baština’, Josip Buzov je dobio diplomu, a Ivan Ursić je broncom nagrađen za svoje carving majstorije, u atraktivnoj kategoriji carving uživo.
Dio bogatog programa manifestacije bile su i brojne besplatne kulinarske radionice, edukacije i degustacije a radionice modernih kulinarskih tehnika vodili su brojni renomirani kuhari iz Hrvatske i drugih zemalja, između ostalog, Grčke, Italije i Slovenije.
Kruna cijelog natjecanja je bila borba za prestižni naslov Državnog prvaka u kuharstvu koja je ove godine protekla bez predstavnika Udruge. Titulu je odnio Marin Sambolek iz Varaždina. Hrvatsku će na prestižnom natjecanju Bocuse d’Or Europe predstavljati Tomislav Karamarko.