Bitola i Solin kao jedno! Lijepa priča prijateljstva i suradnje

S veseljem se ponovno ostvaruje dugogodišnja međunarodna suradnja naših „Tamarinki“ i Hrvatskog kulturnog centra „Marko Marulić“ iz Bitole (S. Makedonija). Ovaj put u svrhu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske. Projekti međunarodne kulturne suradnje su opravdano tretirani kao kategorija od posebne vrijednosti koji se ostvaruju u suradnji s državama članicama EU, državama u regiji, te državama u kojima žive pripadnici hrvatske manjine.

 Ova uspješna međunarodna suradnja je započela još 2010.godine kada je tadašnja voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, Branka Bezić Filipović, pozvala klapu „Tamarin“ na suradnju. Tadašnji počasni konzul Republike Hrvatske u Makedoniji dr. sc. Branko Maretić, a sadašnji predsjednik MHD – Hrvatski kulturni centar „Marko Marulić“ iz Bitole, koji je u svojim posjetima Dalmaciji i Splitu pratio i kulturna zbivanja, prepoznao je važnost prezentacije klapskog pjevanja te se dogovorila suradnja na obostrano veselje.

Suradnja je započela 2010. godine i na obostrano zadovoljstvo ona se opetovala u više navrata, a ove godine ženska klapa „Tamarin“ slavi svoju 30. obljetnicu djelovanja kao jedna od najstarijih živućih ženskih klapa u Republici Hrvatskoj, a od strane organizatora manifestacije pozvana je da svojim sudjelovanjem i koncertom 12. lipnja uveliča svečanost predstavljanjem hrvatske baštine klapskog pjevanja. Uz hrvatske iseljenike, Biolane i zaljubljenike u dalmatinsku klapsku pjesmu, proslavi su nazočili hrvatska i makedonska diplomacija.

„Za nas, ovo je nastavak tradicije, te se nadamo da smo ispunile očekivanja domaćina i posjetitelja, jer su uz predstavnike hrvatskoj veleposlanstva, gradonačelnice Bitole, skopskog biskupa, župnika i župljana Presvetog srca Isusovog, tu bili i Hrvati koji žive u Bitoli, kao i ostali Bitolani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu. Ovo iskustvo ugodnog prijateljskog druženja i međusobna ljudska podrška, koja nam je u ovom otegotnom vremenu pandemije bolesti COVID-19 bila otežana, zaista je značio za toliko još više. Dan državnosti RH je bio razlog okupljanja, tada srce još jače kuca i osjećaj bliskosti i podrške je velik.“ – kažu nam Tamarinke.

Ovog su se puta klapi pridružili i članovi Udruge Solinjani čije su vrijedne ruke pripremile delicije tradicijske solinske kuhinje. Solinjanke su pripremili kolače, slatke i alkoholne domaće napitke, po tradicijskim receptima. Članovi Udruge su bili odjeveni i u tradicijske nošnje, stoga i na taj način u Makedoniji predstavili baštinu i kulturu življenja Solinjana pa tako i Hrvata.
Mia Sesartić, članica Udruge Solinjani, iz svoje knjige „Solin sve u šešnest“, prisutnom je auditoriju čitala na zavičajnom dijalektu nekoliko zanimljivih crtica o životu u Solinu.

 Uz podršku Grada Solina, Turističke zajednice Grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije, ova su se dvije solinske udruge suradnjom udružila u realizaciju ove vrijedne manifestacije u S Makedoniji.

Tamarinke i Solinjani su do svakog malog detalja prenijeli Solin u Makedoniju, kako bi što vjernije približili duh našega zavičaja.

„Sav je naš program svečanosti osmišljen u svrhu poticanja upoznavanja međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, konobe, tradicije dalmatinske kuhinje i hrvatskog načina života, te objašnjenja njihovog značenja nekada i danas.“ – kažu nam iz klape Tamarin i Udruge Solinjani.

Grad Solin i Grad Bitola, kao dva grada, još jednom su zajedno fuzirali duhovnost i kulturu, na radost prijateljstva i zajedništva. Ova međunarodna suradnja nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije, osobito značaj očuvanja kulturne baštine i kulturnog identiteta hrvatske manjine te osjećaja svoje pripadnosti u državama regije i hrvatske dijaspore u svijetu.

„Za nas, ovo je nastavak tradicije, te se nadamo da smo ispunili očekivanja auditorija i ljudi, jer su uz predstavnike hrvatskoj veleposlanstva, gradonačelnice Bitole, skopskog biskupa, župnika i župljana Presvetog srca Isusovog, tu bili i Hrvati koji žive u Bitoli, kao i ostali Bitolani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu. Od srca se zahvaljujemo domaćinima u Bitoli na pozivu i gostoprimstvu!“ – kazale su Tamarinke i članovi Udruga Solinjani.

Rosita Martić

Scroll to Top Skip to content