Blagdan svetog Kaja i Dan Mjesnog odbora Sveti Kajo

Dragi mještani Svetog Kaja, na dobro van došao blagdan vašega zaštitnika!

Danas, 22. travnja, se trebala održati tradicionalna svečanost, proslava blagdan Svetog Kaja i dan MO Sveti Kajo, no i ove godine epidemiološka situacija nije pogodna.

Čestitamo i svim osmoškolcima i djelatnicima Osnovne škole Vjekoslava Paraća, jer danas svetokajska osmoljetka slavi svoj 51. rođendan.

Papa Kajo (Caius ili Gaius) je dvadeset i osmi papa, rođen je u Saloni, u tada, rimskoj provinciji Dalmaciji. Kajo ili Gajo je dvadeset i osmi papa, papinsku dužnost vršio je od 17. prosinca 283. do 22. travnja 296. godine. Papinska kronika “Liber pontificalis” navodi da mu je car Dioklecijan bio ujak, koji si je napravio palaču u Splitu te je bio žestok progonitelj kršćana, no ne od samog početka svoga carevanja. Papa Kajo u vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Potvrdio je uredbu po kojoj ne može postati biskupom onaj tko prije toga nije imao službe. Papa Kajo podnio je mučeničku smrt 22. travnja 296. god.. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu. Slavi se kao svetac, a spomendan mu je na današnji dan 22. travnja, zajedno sa sv. Soterom. Franjevačka provincija u Dalmaciji, zvala se po njemu do 1743. g., otkad nosi ime “Provincija Presvetog Otkupitelja”.  Papa Kajo nekad je bio veoma štovan svetac u Dalmaciji. U milanskoj prvostolnici postoji kip sv. Kaje, rad umjetnika Manfredinija iz XX. stoljeća.

Scroll to Top Skip to content