BOKS – BK SALONA: Povijesna medalja došla u solinski boksački klub

Luka Plantić brončani na Europskom prvenstvu u Erevenu

Boksač Luka Plantić i trener Tomislav Bašić, članovi Boksačkog kluba Salona iz Solina napravili su izvrstan rezultat EP u Ervenu. Hrvatski olimpijac Luka Plantić (25), član BK Salone, osvojio je brončanu medalju za Europskom prvenstvu u Erevanu!

Bravo Luka, čestitke za europsku medalju, dosad najveću u karijeri nakon što je bio i juniorski prvak Europe i svjetski viceprvak!

Luka je zaslužio i više, zaslužio je finale u Erevanu, borbu za zlato i titulu najborbenijeg boksača na Europskom prvenstvu. Suci ponovo su to vidjeli drukčije, Luka Plantić ponovo je zaustavljen kontroverznom podijeljenom odlukom i kriterijem kao i lani na Olimpijskim igrama u Tokiju i Svjetskom prvenstvu u Beogradu!

Luka Plantić meč polufinala protiv Rusa u dresu Srbije Artjoma Agejeva izgubio je podijeljenom odlukom 4:1! Otpočetka je Luka jurišao i neumorno pritiskao iskusnog Agejeva (30) koji se u prvoj rundi znalački branio iz kontra garda, dobro se kretao i odolijevao Lukinim naletima i zadavao kontre kojima je dobio prvu rundu sa 4:1.

U drugoj i trećoj rundi Luka je pojačao juriše, zasipao Agajeva sa sve više serija i kombinacija udaraca, a Rus sve je češće tražio spas u držanju i naslanjanju tijelom na Plantića. Iskusni njemački sudac u ringu blagonaklono je tolerirao Agajevu česta držanja, razdvajao i opominjao, davao mu vremena za predah kada je mogao biti i na rubu brojanja.

Potpunu inicijativu Plantića u drugoj rundi suci su opet bodovali 4:1 (?) za Agajeva i Luki je u trećoj preostalo maksimalno riskirati i napadati.

Plantić je upravo to i napravio, i napao Agejeva na konopcima, ovaj se naslanjao i držao Luku, tražio predah koji mu je iskusni njemački sudac i dozvoljavao, a kad mu je već krenuo dati javnu opomenu, opet ga je obazrivo savjetovao i omogućio mu predah da se oporavi za finiš.

Rus je sretno bez brojanja kraj dočekao na nogama, treću rundu dobio je Plantić sa 3:2, nedovoljno za pobjedu, jer suci su ukupno bodovali meč 4:1 u korist Agejeva!

Svaka čast Luki na prikazanoj borbi i na svemu što je prikazao i kako se srčano borio na Europskom prvenstvu u Erevanu – na dvije sjajne, antologijske pobjede nad Gruzijcem i domaćim Armencem, a u polufinalu se nije morao boriti samo protiv Rusa u dresu Srbije!

Čestitke na medalji Luki, treneru Tomislavu Bašiću i izborniku Kristijanu Hodaku, Luka je napravio sve što je bilo u njegovoj moći za najviši plasman!

– Možemo biti ponosni na broncu, a suci su u polufinalu napravili to što su napravili. Srpski Rus trebao je imati brojanje u drugoj rundi i po pravilima dobiti javnu opomenu u trećoj rundi, a nije! – rekao je Luka Plantić.

Njegov klupski i reprezentativni trener Tomislav Bašić je rekao:

– Uzeli smo broncu, a trebalo je biti i finale. Tužni smo i zadovoljni, a medalja je veliki uspjeh.

– Ovo je povijesni rezultat, Luka se upisao u povijest hrvatskog boksa. Pokazali smo kontinuitet rada u hrvatskom boksu, iza kojeg stoji u prvom redu Luka i njegovi treneri, pa cijeli naš tim i Hrvatski boksački savez. Odluke sudaca su bile diskutabilne, a mi nismo tražili nikakvu naklonost, trebalo nam je samo pravedno suđenje i Luka bi bio u finalu jer kvalitetom i kako je boksao na Europskom prvenstvu zaslužuje biti europski prvak! Ovo je brončana medalja zlatnog sjaja! Hvala svima na podršci – rekao je hrvatski izbornik Kristijan Hodak.

Priredio M. Podrug (Preneseno sa BOKS-SAVEZ.HR)

Scroll to Top Skip to content