Digitalizirana zavičajna zbirka Salonitana, prolistajte stara književna djela vezana za grad Solin

Zavičajnu zbirku Salonitanu Gradske knjižnice Solin čine: monografske i serijske publikacije te audiovizualna i efemerna građa vezana za grad Solin, Solinjane i solinske teme. Dio zbirke je i nakladnički niz Digitalizirana zavičajna zbirka Salonitana pokrenut još 2009. godine.
Najstarije izdanje u Zavičajnoj zbirci je djelo Carrara, F. Risposta del professore dottor Francesco Carrara direttore degli scavi di Salona all’ articolo Gli scavi di Salona inseritto nel n. 18 del giornale La Dalmazia. Zara: Nella Tip. dei Fratelli Battara, iz daleke 1846. (rasprava F. Carrare o vođenju prvih sustavnih arheoloških radova u Solinu kao odgovor na pisanje u zadarskom tjedniku La Dalmazia)
Potom djelo iz 1850 ., Carrara, F. Topografia e scavi di Salona. Trieste: Tipografia del Lloyd Austria co, (znanstvena rasprava F. Carrare o prostoru antičke Salone i o građevinama pronađenim u to doba)
Ako vas pak to ne zanima možete pogledati i Arkeologičnu kartu Solina i okolice. Karta je izdana u Beču 1902. od strane Vojničko-geogr. zavoda. Možete prolistati knjigu od Zschokke, H. Dioklecijan u Saloni. Split : Hrvatska štamparija Gradske štedionice, 1928. ili knjigu Vladimira Nazor, Topuske elegije. Zagreb: vlast. nakl., 1933.

Karta Solina iz 1902. godine

Salonitana je zavičajna zbirka Gradske knjižnice Solin gdje se prikuplja, obrađuje, smješta i čuva sva knjižna i neknjižna građa koja se u bilo kojem smislu odnosi na naš zavičaj. To su publikacije objavljene na području Grada Solina; publikacije Solinjana i osoba koje su svojim životom i djelom povezane sa Solinom i Solinjanima objavljene bilo gdje u svijetu; sve publikacije o Solinu i Solinjanima objavljene bilo gdje u svijetu.
Građa za Zavičajnu zbirku Salonitanu prikuplja se u dva primjerka, tako da je zbirka dijelom smještena u novom prostoru Teatrina, a dijelom u Studijskoj čitaonici. Za one malo komodnije i znatiželjnije sada je mogu naći i putem digitalnog oblika i to samo jednim klikom na link Digitalizirana zavičajna zbirka Salonitana

Scroll to Top Skip to content