Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić posjetila Solin

U sklopu posjeta Splitsko – dalmatinskoj županiji i uoči konferencije o demografiji koja će se održati sutra na Klisu, gradonačelnik Dalibor Ninčević sa zamjenikom Ivicom Rakušićem i pročelnikom Upravnog odjela za pravne i opće poslove, Antom Ljubičićem primili su danas državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić sa suradnicama. Susretu je prisustvovao i župan Splitsko – dalmatinske županije, Blaženko Boban.

Tijekom susreta, gradonačelnik Ninčević je državnu tajnicu upoznao sa svim mjerama i aktivnostima koje grad Solin iz godine u godinu provodi jer činjenica je da se značajna sredstva ulažu u brojne pronatalitetne i demografske mjere. „Svake godine izdvaja se više od trećine izvornog Proračuna (više od 30 milijuna kuna) samo za funkcioniranje predškolskog odgoja; za poboljšanje života djece i mladih kroz različite aspekte izdvaja se više od 5 milijuna kuna: stipendije učenika i studenata, za radni školski materijal, prijevoz za učenike s teškoćama u razvoju, isto tako i novčane mjesečne potpore za novorođenu djecu, za produljeni porodiljni dopust te za obitelji s četiri i više djece…“, izdvojio je samo neke od mjera gradonačelnik te nadodao: „To su iznimno velika sredstva i apelirali smo da se pored ulaganja i stimuliranja ruralnih dijelova naše županije, vodi računa i o gradovima koji imaju izrazito pozitivan demografski prirast. Neki projekti mogu čekati, ali ulaganje u djecu i mlade obitelji ne, za njih nema alternative.“

Da je tako, složio se i župan Blaženko Boban: „Nadam se da će i druge lokalne zajednice slijediti primjer mjera koje je grad Solin uveo i poboljšao. Kad se gotovo trećina proračuna jednog grada odvaja za predškolski odgoj, onda se vidi koliki je senzibilitet te lokalne zajednice prema mladima i prema demografskoj obnovi. Nije to gubljenje ni vremena ni novca, to je ulaganje u budućnost“.

Nakon radnog sastanka, uslijedio je posjet OŠ kralja Zvonimira gdje je održan susret s ravnateljicom Vedranom Propadalo. „Ova škola, kao najmodernija škola u županiji, pokazatelj je dobrih vjetrova i dobrih promjena. Počeli smo sa 427 učenika, a sada imamo 516 i broj djece raste“.

U sklopu demografskih konferencija koje Središnji državni ured za demografiju i mlade odrađuje, Splitsko – dalmatinska županija je odabrana s obzirom na dobre demografske pokazatelje, a prema riječima državne tajnice Josić, jer se jako puno ulaže u gradove i općine ove županije.

„Solin je dobar pokazatelj koliko jedna mala lokalna zajednica svojim trudom, radom i izdvajanjem mladima i obiteljima može puno toga postići. Ako govorimo o strukturi stanovnika, mladi je grad. Ako govorimo o broju djece, ima pozitivan prirodni prirast. Isto tako možemo reći da je ovo grad po mjeri naših stanovnika koji doista puno toga nudi, od kvalitete stanovanja do kvalitete svih društvenih sadržaja kojima naravno svi težimo“, rekla je ovom prigodom državna tajnica Josić.

Scroll to Top Skip to content