Europski bacački kup u Saloni – Slika salonitanskog amfiteatra obišla svijet

Prekrasne fotografije, slike s Europskog bacačkog kupa iz Salone obišle su Europu i svijet. Natjecatelji, dragi gosti zaključili su jedno – zaista je vrijedilo truda i Salona to zaslužuje.

Prošlog vikenda, salonitanski amfiteatar, pohodili su ponajbolji svjetski atletičari, u disciplini bacanja kugle.

Nažalost pandemija i epidemiološke mjere učinile su svoje te je natjecanje prošlo bez gledatelja. No, Europski bacački kup iz Salone ostati će događaj vrijedan spominjanja i pamćenja, a koji je hrvatsku atletiku vratio na velika vrata s prekrasnom slikom bogate solinske kulturne baštine, vrijedne pažnje.

Grad Solin tako je ugostio kuglašice i kuglaše. U subotu 8. svibnja prve su nastupile žene. Zlatom se okitila Njemica Sara Gambetta s pobjedničkim hicem od 18.86 metara. Drugo mjesto pripalo je Alioni Dubitskayi iz Bjelorusije s 18.79 metara, dok je broncu osvojila Emel Dereli iz Turske s hicem od 18.29 metara.

Nakon što su dame završile svoj dio natjecanja prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić – Pripreme za ovo natjecanje trajale su mjesecima. Radili smo na organizaciji u ovo neizvjesno vrijeme pandemije. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se natjecanje u ovom antičkom ambijentu održava svake godine – kazao je Veštić te obećao kako će Bacački kup u Saloni postati tradicija.

Okupljene je pozdravio i domaćin, gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević.

– Čast nam je ugostiti vrhunske atletičare u ovim posebnim okolnostima, ali i još posebnijem ambijentu naše Salone. Siguran sam da je ova atmosfera poslužila svim sportašima kao dodatan motiv za postizanje što boljih rezultata. – kazao je gradonačelnik Nončević te dodao – Ponosan sam na ovu izvanrednu priliku da promoviramo našu Salonu, te vjerujem da će nakon ovog natjecanja, ovakvih i sličnih sportskih događanja biti i znatno više.

Nažalost na početku muškog dijela, naša uzdanica Filip Mihaljević bio je prisiljen odustati od nastupa zbog ozljede. U zanimljivom muškom natjecanju zlato je pripalo Andreiju Raresu Toaderu s hicem od 20.83 metara. Portugalac Francisco Belo se okitio srebrom s hicem od 20.47 metara, dok je treće mjesto pripalo Scottu Lincolnu iz Velike Britanije s hicem 20.25 metara.

Salonitanski amfiteatar pokazao se kao sjajno mjesto za održavanje natjecanja u ovom sportu, a ispune li se obećanja koja je dao Veštić nagodinu bi u Saloni mogli vidjeti i publiku.

Scroll to Top Skip to content