Europski bacački kup u svibnju održat će se i u antičkoj Saloni

Foto: Grad Solin

Europski bacački kup, tradicionalno natjecanje europskih bacača, održat će se ove godine u Splitu i Solinu, 8. i 9. svibnja 2021. godine. Bacački kup podrazumijeva četiri discipline: kugla, kladivo, koplje i bacanje diska. Očekuje se preko 500 bacača iz cijele Europe.

Naime, nakon što je portugalska Leiria otkazala organizaciju ovogodišnjeg Europskog bacačkog kupa 13. i 14. ožujka zbog loše epidemiološke situacije u Portugalu, Hrvatski atletski savez ponudio je organizaciju vodstvu Europske atletike koje je prihvatilo ovu ponudu i donijelo odluku da se natjecanje održi u Splitu na stadionu Park mladeži. To će biti treći put da se ovo natjecanje održava u Hrvatskoj. Prvi put je to bilo 2002. godine u Puli, nakon toga 2008. godine u Splitu na istom stadionu.

Prošlog tjedna predstavnici Grada Solina, Hrvatskog i europskog atletskog saveza te konzervatori sastali su se u salonitanskom amfiteatru da bi napravili plan i program natjecanja. Predstavnici EAA iznenađeni su i oduševljeni atraktivnom lokacijom i sačuvanim ostacima antičke Salone. Po njihovim riječima natjecanje će biti u rangu natjecanja na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni na sličnom arheološkom nalazištu.

Sport i atraktivna lokacija daju poseban pečat ovom natjecanju koje bi trebalo privući veliki broj gledatelja pred malim ekranima jer će natjecanje prenositi osim nacionalnog HRT i druge europske medijske kuće.

Riječ je o jedinstvenoj prilici da vidimo najbolje svjetske bacače predvođene našim adutima, Sandrom, Sarom, Filipom… Snagu i važnost natjecanja dodatno pojačava činjenica da osim u kugli glavnu riječ vode europski bacači. Kvaliteta i spektakl su zajamčeni.

Scroll to Top Skip to content