Grad Solin je protiv otvaranja automat kluba nadomak Osnovne škole don Lovre Katića

U petak 18. rujna 2020. na platou ispred Osnovne škole don Lovre Katića sazvana je konferencija za medije povodom protivljenja otvaranja automat kluba u neposrednoj blizini ove solinske osnovne škole.

– Saznanje da se kraj solinske osmoljetke otvara automat klub izazvala je zgroženost, nevjericu i roditelja i građana Solina. Ovakvi objekti kod djece razvijaju stav da se radi o nečemu normalnom i uobičajenom, prešućuje se koliko je rizično i opasno za psihosocijalni razvoj. Sve češće čitamo da i djeca postaju ovisnici, a naša je zadaća da djelujemo preventivno i da pošaljemo poruku da je klađenje i kockanje neprihvatljivo. Protiv smo takvog objekta kraj škole i očekujemo pomoć nadležnih – rekla je ravnateljica Osnovne škole don Lovre Katića Anđelka Slavić.

Ravnateljica Anđelka Slavić nadodala je kako svi moraju čuti za taj problem, pa su se stoga obratili i Hrvatskom saboru i Vladi. U školi, dodaje, provode programe koji djecu uče o problemima ovisnosti, pa tako i o problemima ovisnosti o kocki.

– Imamo preventivni program u kojem je sadržana borba protiv svih ovisnosti pa tako i o ovisnosti o kockanju. Imali smo niz aktivnosti kojima educiramo djecu o opasnosti ovisnosti. O bolestima ovisnosti uče i na satu razrednika, a imaju taj dio i u okviru biologije – kazala je ravnateljica i dodala kako su prošle godine s učenicima osmih razreda imali osam radionica na ovu temu.

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević je odlučno izrazio svoje protivljenje namjeri otvaranja automat kluba u neposrednoj blizini škole te je rekao kako ovo nije prvi put da se Grad Solin bori protiv otvaranja kockarnice. Naime, Grad je još 2019. godine, ali samo zahvaljujući razumijevanju vlasnika, zaustavio otvaranje casina pokraj crkve Svete Obitelji u središtu Solina.

– Suglasnost radu ovakvih objekata daje Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, i to bez suglasnosti lokalne jedinice koju se ne pita ni za mišljenje. Nismo znali koja će biti namjena ovog objekta – kazao je prilikom svog obraćanja gradonačelnik Ninčević.

– Nije slučajno da se za otvaranje ovakvih sadržaja biraju lokacije koje su u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata jer blještavilo reklama, zabrana ulaska maloljetnim osobama izaziva kod djece znatiželju.Kakvu poruku šaljemo djeci kada ih na izlazu iz škole čekaju vrata automat kluba? – rekao je gradonačelnik Ninčević koji je nadodao kako nije protiv automat klubova, ali lokacije za njihov rad trebaju biti na primjerenijim mjestima, udaljene od škola, vrtića, crkava. Gradonačelnik je još dodao kako će zatražiti od nadležnih službi provjeru svih izdanih dozvola i suglasnosti. – Svim legitimnim sredstvima borit ću se za interese naše djece!

Izmjenama i dopunama Pravilnika o prostorno-tehničkim uvjetima za otvaranje casina i automat klubova iz ožujka 2020. propisano je da udaljenost lokacije casina ili automat kluba od vrtića, škola i vjerskih objekata ne smije biti manja od 500 metara.

Potporu je došao dati i pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić – Pred vratima škole otvara se ovakav objekt, a unutar škole prosvjetari uče djecu da je klađenje neprihvatljivo. Županija podupire školu i roditelje te tražimo da se preispitaju odluke. Kao osnivača škola nas je o svemu obavijestila, a mi ćemo dalje to proslijedili nadležnim institucijama. Čekamo reakciju – kazao je pročelnik Đonlić.

U ime roditelja Osnovne škole don Lovre Katića obratio se predsjednik Vijeća roditelja Ivan Matijević – Mi roditelji ćemo napraviti sve što je u našoj moći, što je u okviru zakona, sve što nam srce kaže da napravimo, mi ćemo napraviti da se ovaj casino odavde izmakne i da zaštitimo svu djecu – poručio je Ivan Matijević.

Treba spomenuti i istup oca troje djece Gorana Milavića koji je ovom prilikom kazao kako je ovo problem u cijeloj državi. – Pozivamo Ministarstvo financija i Vladu, da se ograniči i broj automat klubova jer ako se može ograničiti broj ljekarni, broj javnih bilježnika, zašto se ne bi ograničio i broj automat klubova na području grada – kazao je Milavić.

Potporu protivljenju otvaranja navedenog automat kluba u neposrednoj blizini škole došlo je dati i mnoštvo roditelja i građana grada Solina.

Scroll to Top Skip to content