Grad Solin uz Palčiće: Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece

U četvrtak, 17. studenog Grad Solin će se priključiti gradovima diljem Hrvatske u obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece. Tim će povodom Osnovna škola kralja Zvonimira u znak podrške onim najmanjima i najhrabrijima te njihovim roditeljima u 18:00 sati zasjati u ljubičastoj boji.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 novorođenčadi odnosno oko 6 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu.

Ljubičasta boja postala je simbol obilježavanja ovog dana jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Naime, prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

U veljači 2010.g., u Hrvatskoj je, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga ˝Palčići˝. 

Podržimo ih – nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za najmanje heroje!

Scroll to Top
Skip to content