Gradonačelnik Dalibor Ninčević primio predstavnike “Virovske prkačijade” te koordinatoricu i ambasadoricu svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem za Hrvatsku Josipu Rasinec

Gradonačelnik Dalibor Ninčević ugostio je 26. kolovoza u solinskoj Gradskoj vijećnici predstavnike „Virovske prkačijade“, međunarodnoga festivala tradicionalnih kolača koji se od 2016. održava u općini Virje, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Predstavnici „Virovske prkačijade“ u Solin su stigli kao gosti Udruge „Solinjani“ s kojom aktivno surađuju od 2019., a iste su večeri sudjelovali i u jubilarnoj 10. po redu manifestaciji „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari“ održanoj u Gašpinoj mlinici.

Prijemu su uz predsjednicu Udruge „Solinjani“ Helu Milišić i njenog zamjenika Jerka Podruga nazočile članice Društva žena Virje koje sudjeluju u organizaciji festivala te koordinatorica i ambasadorica svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem za Hrvatsku Josipa Rasinec. Riječ je o međunarodnoj organizaciji kuhara i slastičara koja svojim djelovanjem promovira mir i zajedništvo u svijetu, a na čelu joj je izraelski chef Sarkis Yacoubian.

I ovom prilikom moramo izreći pohvale vrijednim članovima udruge „Solinjani“ koji se jednako kao i mi trude očuvati običaje i tradiciju svoga kraja. Oduševljeni smo njihovim radom i mislim da doista možete biti ponosni na njih – kazala je ovom prilikom Biserka Hatadi koja od samog početka sudjeluje u organizaciji „Virovske prkačijade“.

Rad udruge „Solinjani“ pohvalio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević najavljujući kako će Grad ubuduće, jednako kao i do sada, podupirati njezin rad.

Iznimno mi je drago što su ove dvije udruge ostvarile tako vrijednu suradnju i iskreno se nadam da će se ona dodatno proširiti te povezati općinu Virje i grad Solin – kazao je gradonačelnik dodajući kako će, ukoliko bude u mogućnosti, zajedno s udrugom „Solinjani“ sljedeće godine sudjelovati u „Virovskoj prkačijadi“.

Iste je večeri tijekom manifestacije „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari“ potpisana povelja o suradnji Udruge „Solinjani“, koja ove godine slavi 15. obljetnicu djelovanja, i svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem. Nakon potpisivanja povelje Josipa Rasinec je predsjednici udruge „Solinjani“ Heli Milišić uručila i posebnu zahvalnicu za ostvarenu suradnju.

Ova povelja o suradnji jako puno znači u povezivanju naših udruga, Udruge žena Virje i Udruge „Solinjani“ sa svjetskom organizacijom kuhara. Riječ je o zajedništvu iz kojeg se mogu razviti novi projekti i proširiti dosadašnja suradnja – kazala je Josipa Rasinec.

 Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

„IZ SOLINSKOG LONCA – ŠTO SU JELI NAŠI STARI“

Osim potpisivanja povelje o suradnji Udruge „Solinjani“ i svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem program manifestacije „Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari“ obilježio je glazbeni nastup Pučkih pivača Gospe od Otoka, ženske klape „Tamarin“ Solin, mladog Roka Sedlara i Vinil benda. Posebno oduševljenje okupljenih izazvao je nastup članica Plesne udruge „Solinski bubamarci“, a dašak staroga Solina i ovom je prilikom donijela novinarka i spisateljica Mia Sesartić čitajući crtice o starim solinskim običajima iz svoje knjige „Solin sve u šešnest“. Nakon, prigodnog programa okupljeni su imali prilike uživati u dobroj spizi, punjenim paprikama, tripicama, manistri na pome, gulašu i drugim domaćim jelima, a nije nedostajalo ni slatkoga. Uz tradicionalne kolače, fritule, kroštule, štrudele i pandulate našli su se tu i domaći prkači, kolači od prhkog tijesta, koje su sa sobom donijeli gosti iz Virja. Manifestaciji su nazočili solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te Jelena Stupalo direktorica Turističke zajednice grada Solina koja je zajedno s Udrugom „Solinjani“ i Gradom Solinom organizator ovog gastronomskog događanja.

Foto: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content