Gradonačelnik Dalibor Ninčević ugostio članove triju solinskih klapa, finaliste i pobjednike 56. Omiškog festivala

Gradonačelnik Dalibor Ninčević ugostio je jučer u prostorijama gradske uprave članove triju solinskih klapa, ženske klape „Salona“ te muških klapa „Krunik“ i „Delmati“ koje su ostvarile izvanredan uspjeh na nedavno održanom 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Naime, sve tri klape su nakon nastupa u izbornim večerima ostvarile plasman u finale koje je klapa „Krunik“ zaključila osvajanjem dvaju odličja, Brončanog štita s povijesnim grbom Grada Omiša, odnosno treće nagrade stručnog povjerenstva Festivala, te Zlatnog leuta kojeg su dobili kao pobjednici festivala prema glasovima publike.

Prije svega vam želim čestitati na ostvarenom uspjehu, ali i zahvaliti na vašem cjelokupnom dosadašnjem radu temeljenom na entuzijazmu i ljubavi prema klapskoj pjesmi – kazao je gradonačelnik dodajući kako će Grad i dalje pratiti i podupirati njihov rad.

Solin je oduvijek bio kolijevka i rasadnik raznih talenata pa tako i glazbenih. Veseli me kad vidim mlade ljude koji se zanimaju za izvornu klapsku pjesmu jer oni predstavljaju garanciju očuvanja ove vrijedne nematerijalne kulturne baštine – poručio je Ninčević. 

Hvala vam na ovom prijemu i hvala vam što cijenite naš rad. Činjenica je da se posljednjih godina događa svojevrsna erozija klapa i da je sve teže naći ljude koji znaju i žele pjevati. Srećom naš grad nema problema s time jer imamo velik broj mladih koji se zanimaju za naš rad – kazala je Jadranka Kulašin, članica klape „Salona“ i predsjednica istoimenoga  KUD-a najavljujući mogućnost osnivanja jedne dječje klape unutar ovog Društva.

Voditelj ženske klape „Salona“ Jure Šaban Stanić istaknuo je Grad Solin kao pozitivan primjer lokalne zajednice koja na adekvatan način vrednuje i podupire rad profesionalnih i amaterskih društava, pa tako i klapa.

Zahvalu u ime klape „Delmati“ uputio je pjevač i voditelj klape Frane Novaković koji nije krio zadovoljstvo činjenicom da su svoj prvi nastup na FDK-u okrunili ulaskom u finale.

Mi smo relativno mlada klapa, djelujemo od 2016., ali okupljamo iskusne pjevače koji su djelovali u nekim drugim renomiranim klapama – kazao je Novaković.

Na uspjeh klape „Krunik“ osvrnuo se njezin najmlađi član Josip Matković ističući kako je ovom rezultatu prethodio dugogodišnji rad i zalaganje svih članova.

Nadali smo se dobrom rezultatu, ali pobjeda je ipak bila iznenađenje – kazao je Matković u ime klape koju od prije godinu dana vodi poznati maestro Rajmir Kraljević.

Ja u svom glazbenom radu imam tri načela, odnosno maksime kojima se vodim, a to su: dobra postava, čvrsti rad i iznad svega istina ma koliko bolna bila. Dolaskom u „Krunik“ samo sam povezao te tri maksime – kratko je kazao maestro Kraljević kojem je gradonačelnik Ninčević, jednako kao i voditeljima drugih dviju klapa uručio prigodni poklon.

Poklon su dobile i klape kojima je uz glavu Solinjanke, kao trajni podsjetnik na ostvareni uspjeh, uručena i novčana potpora. Klape „Salona“ i „Delmati“ dobile su svaka po sedam tisuća kuna, a pobjednici FDK-a klapa „Krunik“ deset tisuća kuna.

Ugodno druženje zaključeno je pjesmom kako i priliči čuvarima izvornog klapskog izričaja.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, SOLINSKA KRONIKA

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content