Gradonačelnik Ninčević i župan Boban posjetili buduće gradilište Doma za cjelodnevni boravak starijih osoba u Solinu

Gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Solin Željko Grubišić, u četvrtak 10. lipnja, obišli su prostor na kojemu bi do kraja 2023. trebao biti završen projekt Doma za cjelodnevni boravak starijih osoba.

Riječ je o projektu kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Solin, a partneri su Grad Solin i Centar za socijalnu skrb Split, Podružnica Solin. Projekt je namijenjen za korisnike s području Grada Solina i općina Klis, Dugopolje i Muć, a odnosi se na pomoć u kući, boravak za starije osobe i organizirano stanovanje za šest mladih osoba nakon što postanu punoljetni i moraju napustiti Dom za mlade.

Gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević prilikom svog obraćanja se zahvalio županu Blaženku Bobanu na svesrdnoj potpori i angažmanu županijskih službi od samog početka ovoga projekta koji je itekako potreban gradu Solinu. – Ipak najveća zahvala ide Gradskom društvu Crvenog križa Solin i ravnatelju Željku Grubišiću koji su koordinirali i doveli ovaj projekt do uvođenja građevinskih strojeva na teren. Grad Solin jest grad mladih, ali ne želimo zanemariti ni starije sugrađane koji u današnjem ritmu životu često ostaju sami kod kuće. Ovaj objekt će omogućiti njihovo druženje, cjelodnevni boravak i na kraju dana povratak u vlastite domove, što će mnogim mladim obiteljima značiti puno – kazao je Ninčević te još jednom pohvalio sve koji su doprinijeli ovom projektu.

Splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban zahvalio se svima na izvrsnoj koordinaciji, prvenstveno ravnatelju solinskog Crvenog križa, Željku Grubišiću, što su izradili izvrsnu pripremu ovoga, za Solin te okolne općine, vrijednog projekta. – Projekt “U službi humanosti” ne samo što nosi takvo ime, nego on to i jest, projekt u službi čovjeka – rekao je župan Boban te dodao kako uz prostor koji će moći koristiti naši stariji sugrađani, predviđene su i dvije stambene jedinice za šest mladih osoba koje će ovdje naći svoj privremeni dom nakon što postanu punoljetne i moraju napustiti Dom. Župan Boban je naveo jedan važan detalj, naime, Grad Solin je prvi u Hrvatskoj, u dogovoru sa Centrom za socijalnu skrb i Domom za djecu Maestral, još 2012. godine, kupio stan na području grada za smještaj mladih osoba, a kasnije su taj primjer slijedili i ostali gradovi širom Hrvatske.

Suradnja Grada Solina i Gradsko društvo CK Solin očituje se kroz veliku socijalnu empatiju. Naime, Gradsko društvo CK Solin i Grad Solin će krajem mjeseca lipnja realizirati dolazak prve skupine od 50-ak djece iz Siska i drugih sredina s potresom pogođenog područja na more, a nakon toga očekuje se i druga skupina djece koja će dio svojih ljetnih praznike provesti na moru.

Ravnatelj društva Crvenog križa grada Solina, Željko Grubišić zahvalio se županu Bobanu i gradonačelniku Ninčeviću na pomoći u svim segmentima projekta.

 – Objekt će se graditi na površini od 800 četvornih metara i namijenjen je za dnevni boravak starijih osoba. Unutar svojih sadržaja imat će dvije stambene jedinice za smještaj mladih osoba koji će s navršenih 18 godina preseliti iz Doma za mlade. Ono što bih naglasio jesti da će objekt sadržavati kuhinju kapaciteta za 250 osoba – rekao je Grubišić te zahvalio gradonačelniku Ninčeviću i gradskim službama koje su pomogle pronaći povoljan teren, po cijeni pristupačnosti i položaju – Rok završetka radova je u proljeće 2023. godine, a sva potrebna sredstva za izgradnju i realizaciju objekta su osigurana iz EU fondova – kazao je Grubišić zaključivši kako krajem mjeseca lipnja izvođači ulaze na teren i započinju radove.

Projektne aktivnosti su u potpunosti financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija u razdoblju 2014.-2020., iznos doznačenih sredstava je 11.618.572,83 kuna.

Scroll to Top Skip to content