Gradonačelnik održao hitan sastanak u vezi problema čopora pasa lutalica

U prostorijama Gradske uprave, danas je gradonačelnik Dalibor Ninčević održao sastanak na temu problema čopora pasa lutalica koji se sve češće pojavljuju na području grada Solina, a naročito u Mravincima i Kučinama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici tvrtke As Eko d.o.o., Splitsko – dalmatinske županije, HGSS stanica Split, Grada Splita, Veterinarske inspekcije, predstavnici Mjesnih odbora Kučine i Mravince, PP Solin te komunalne službe grada Solina na čelu s voditeljicom Odsjeka, Dijanom Barišić.

S obzirom na situaciju koja je eskalirala, a vezana je sa čoporima pasa, hitno smo organizirali sastanak svih dionika i institucija kako bi pokušali riješiti ovaj problem koji ne egzistira od jučer – rekao je gradonačelnik Ninčević te nadodao kako je intencija sastanka donijeti zaključke kako bi se ovaj problem pokušao riješiti što prije.

Dogovoreno je kako će već od sljedećeg tjedna sve institucije, pogotovo one najmjerodavnije kao što je ugovorna tvrtka za zbrinjavanje napuštenih životinja As Eko d.o.o., komunalne službe grada Solina, HGSS i policija organizirati cjelonoćna dežurstva na pojedinim lokacijama kako bi se poduzele sve radnje i mjere i taj čopor prestao predstavljati ugrozu za građane, a posebno za djecu – iznio je zaključke sa sastanka gradonačelnik.

Na sastanku je bio i voditelj Odsjeka za redarstvo Grada Splita Goran Dlaka koji je izjavio:

Došao sam kao podrška Grada Splita Gradu Solinu s obzirom da taj problem egzistira na području mjesnih odbora Mravinci i Kučine, kao i Karepovca. Imali smo već do sada koordiniranih akcija s Gradom Solinom. U par navrata se uspjelo nekoliko jedinki uhvatiti, ali i dalje problem egzistira. Mi ćemo s ovim zaključcima koji su doneseni nastaviti koordiniranu akciju koju ćemo intenzivirati.

Leonardo Krnčević iz tvrtke As Eko d.o.o., ističe kako ti psi nisu čipirani. Kaže da su asocijalni i nikakvog kontakta s ljudima nemaju. Može se uhvatiti tek štence, ali vrlo su teško udomljivi.

Ti psi se vrlo teško pripitomljavaju i nakon godinu dana u nekom skloništu. Apsolutno su vrlo problematični. Mi ovo radimo već desetak godina. Posljednjih godina to je eskaliralo otkako se radi sanacija Karepovca. Oni su izašli vani iz prostora i predstavljaju ugrozu. Teren je vrlo težak. Nakon požara moglo se kretati, a sada je kretanje teško, gotovo nemoguće. Kada se ode popodne nakon završetka sanacijskih radova na Karepovcu, mogli biste ih tamo zateći. Kada su oni u pitanju, ništa ne možemo točno planirati. Imamo želju i volju, izlazimo svakodnevno, građani nas svakodnevno zovu – veli Krnčević.

Važno je da sve institucije djeluju preventivno i zajedno u rješavanju ovog gorućeg problema. Trebamo voditi računa o zaštiti životinja, ali uz dužno poštovanje prema psima, sigurnost građana našeg grada ipak mi je najvažnija! Ne zanima me prebacivanje odgovornosti sa institucije na instituciju, svi smo odgovorni ako se nekome od djece nešto dogodi. Zato djelujmo odmah i bez odgode! – zaključio je gradonačelnik.

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top Skip to content