Gradonačelnik ugostio uspješne mlade sportaše

U Solinu je iz dana u dan sve više uspješnih mladih sportašica i sportaša koje mi kao Grad nastojimo pratiti i pružati im podršku na njihovom sportskom putu – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević tijekom prijema upriličenog u prostorijama Gradske uprave. Prijemu su nazočili Marko Grubišić, član hrvatske kadetske reprezentacije u rukometu koja se okitila zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama u Tunisu, zatim Tina Vrgoč, majka mladog rukometaša Marija Vrgoča koji je bio spriječen nazočiti, i trener Mirko Alduk. Bili su tu i Ivan Delić te Bepo Marković iz Boksačkog kluba Salona koji su na Državnom prvenstvu u Kutini za seniore do 22 godine osvojili zlatnu i brončanu medalju. Uz njih je bio njihov trener Stanko Ninčević. Na prijemu su bile još Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko iz Judo kluba Solin koje su na Svjetskom kupu Pan – American Open u Dominikanskoj Republici osvojile zlato i srebro, a više o ostvarenim rezultatima kazao je ovom prilikom njihov trener Dragan Crnov. 

Nakon uistinu iznimnih rezultata ostvarenih u Dominikanskoj republici Ana Viktorija i Lara su sudjelovale i na Svjetskom prvenstvu u Dohi, međutim tu se nisu okitile medaljom i doista ne mogu biti zadovoljan ishodom, posebno zbog činjenice da smo prošle godine na Svjetskom prvenstvu osvojili srebro. U svakom slučaju riječ je o mladim sportašicama, imaju tek 21 godinu, koje su do sada imale odlične borbe i uvjeren sam da ćemo nastaviti u odličnom ritmu te da ćemo ostvariti plasman na Olimpijske igre – poručio je Crnov.

Optimistična je ovom prilikom bila i Lara Cvjetko koju je nakon osvojenog srebra na Svjetskom kupu ražalostio poraz na Svjetskom prvenstvu.

Svjetsko prvenstvo nije dobro prošlo za mene, prvu borbu sam pobijedila, međutim kod druge sam napravila grešku koja me koštala pobjede. Ovaj današnji prijem mi stoga jako puno znači, kao i podrška Grada Solina jer je ispred mene još puno turnira i prilika – kazala je Cvjetko.

Njezina suigračica, Ana Viktorija Puljiz, vratila se borbama nakon devet mjeseci pauze i odmah se okitila zlatnom medaljom.

Ozlijedila sam se sredinom srpnja prošle godine, u rujnu je bila operacija, sveukupno devet mjeseci je prošlo. Teško se vratiti i nakon mjesec dana pauze, a što onda reći na punih 9. Tijelo izgubi osjećaj, snagu i kondiciju. Moje prvo kontrolno natjecanje je bilo ovo u Dominikanskoj republici, nakon samo mjesec dana treniranja i zlatna medalja mi stvarno puno znači. Na svjetskom prvenstvu sam doživjela poraz od olimpijske i svjetske prvakinje Natsumi Tsunodi. Unatoč porazu zadovoljna sam jer sam prva koja ju je u posljednje četiri godine uspjela baciti u borbi – kazala je Ana Viktorija najavljujući kako sad kreće u prikupljanje bodova za plasman na sljedeće Olimpijske igre.

Razloga za zadovoljstvo svakako imaju mladi boksači, osamnaestogodišnji Ivan Delić i Bepo Marković koji se nadaju plasmanu na Europsko prvenstvo krajem godine u Azerbajdžanu. 

Osvojio sam Državno seniorsko prvenstvo do 22 godine u kategoriji do 75 kila. Ovo mi je prva medalja na jednom takvom natjecanju i posebna je jer sam ju osvojio sa 18 godina. U studenom kreću pripreme za Europsko prvenstvo, i tu se nadam dobrim rezultatima i medalji – kazao nam je Ivan koji je u svijet boksa zakoračio prije četiri godine, a uzor mu je veliki Luka Plantić.

Pohvale zaslužuje i Hrvatska muška kadetska reprezentacija koja je krajem travnja ove godine osvojila naslov mediteranskog prvaka. U finalu turnira pobijedili su jaku Francusku rezultatom 39:32, i tako bez poraza osvojili spomenuto natjecanje. Za reprezantaciju su igrali i Solinjani Mario Vrgoč, član RK „Solin“, te Marko Grubišić, koji trenutno igra za PPD Zagreb.

Trenutno živim i treniram u Zagrebu, ali ovdje su mi geni i korijeni. U rukometu sam već osam godina, a ovo je i meni i mom prijatelji i suigraču Mariju Vrgoču prvo ozbiljno natjecanje s reprezentacijom. Zadovoljan sam rezultatom i vjerujem kako je ovo tek početak naših karijera. Nadam se da će biti još puno uspona i što manje padova – kazao je Marko koji igra poziciju desnog vanjskog.

Cilj mi je jednog dana otići u top klubove kao što su Kiel ili Barcelona, ali za to treba puno raditi i žrtvovati se. Uzor su mi uvijek bili naši Ivano Balić i Petar Metličić – otkrio nam je Marko uz kojega je tijekom prijema bila i ponosna obitelj.

Osim toplim riječima i čestitkama gradonačelnik je uspješne mlade sportaše darivao i novčanim iznosom od po 500 eura, dok su njihovi klubovi nagrađeni sa po 1500 eura.

Naš Grad izdvaja blizu milijun eura godišnje za sport, odnosno za financiranje Solinske sportske zajednice i dvaju klubova koji su od posebnog interesa. Uz to postoje posebne stavke u proračunu koje sam, motiviran čestim uspjesima naših sportaša, ostavio kako bi im mogli pomagati kod odlazaka na natjecanja te ih nagrađivati za postizanje vrhunskih  rezultata – kazao je gradonačelnik ističući kako je trenutno oko dvije tisuće mladih u Solinu uključeno u neki od sportskih klubova.

Ni jedan rezultat se ne može ostvariti preko noći i nije dovoljan samo talent. Potrebno je jako puno rada i zalaganja koji osim sportskih uspjeha nose sa sobom i važne životne vrijednosti – poručio je gradonačelnik uz kojega je tijekom prijema bio i njegov zamjenik Ivica Rakušić.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

Fotografije: Jakov Teklić

Scroll to Top
Skip to content